Насим Харадинај пред судијом о кривици

ХАГ: Потпредседник Удружења ратних ветерана ОВК Насим Харадинај поподне ће поново бити приведен пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу ради изјашњења о кривици.
hag, foto tanjug video, ilustracija
Фото: Фото: Танјуг/Видео, илустрација

Он се на претходном, првом рочишту 18. децембра, није изјаснио о кривици по оптужници која га заједно са председником тог Удружења Хиснијем Гуцатијем терети да је изношењем у јавности тајних података Специјализованог тужилаштва о идентитету сведока, угрозио поступке који се воде против припадника ОВК. Званично, није се изјаснио јер није имао времена да се консултује са браниоцем, који му је тог дана формално додељен.

Међутим, Харадинај је тада судији рекао да не признаје надлежност тог суда, као ни мандат Специјализованог тужилаштва, које сматра одговорним за цурење сопствених података, а које, како је навео, жели да за то скине кривицу са себе и свали је на Косово.

Гуцати је испитан дан раније и негирао је оптужбе. У осталим случајевима који се воде пред Специјализованим већима, статусне конференције још нису заказане. Прво суђење очекује се да ће бити заказано у поступку против Саљиха Мустафе, који је и први оптужен, ухапшен и изручен Хагу.

У трећем поступку пред тим судом против некадашњих челника ОВК Хашима Тачија и других, најављено је да ће до лета трајати истрага тужилаштва, које је тражило да се суђење закаже за септембар ове године.

Одбрана оптужених се томе противила, тражећи додатно време за своју истрагу, а суд још није одлучио када ће заказати то суђење.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести