Суђење за тешко рањавање у Гардиновцима: Битан налаз одлаже епилог 

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду јуче је одложено суђење окривљеном Борку Милићу (59) с пребивалиштем у Гардиновцима, којем се приписује да је лане покушао да убије Ану Х. (50), у том селу, као и неовлашћено држање и ношење ловачког карабина и муниције међу којој је било и оно чије држање није дозвољено.
k
Фото: Kuća u kojoj je ranjena žena/ Dnevnik (Branko Lučić)

Главни претрес, чији се крај очекивао, одложен је на предлог тужилаштава да се ангажује стални судки вештак за вештачење у вези с коришћењем мобилног телефона, јер није стигао налаз у вези с овим, ни после више од пола године, из МУП - а, односно од Службе за специјалне истражне методе. По оптужници, 26. марта прошле године око 22 сата у Гардиновцима  у Улици Светотзара Милетића 68  у кухињи породичне куће окривљени је  покушао да лиши живота  Ану Х. ловачким карабином,  који је неовлашћено носио с два метка. Приписује му се да је испалио један хитац у оштећену којој је при томе нанео прострелну рану, односно, тешку телесну повреду  опасну по живот.

У кући окривљеног, у Улици Петра Драпшина 22, пронађена је потом  већа количина муниције, коју је неовлашћено држао , 85 метака различитог калибра, међу којој се затекла и она  чије држање није дозвољено, каже се у оптужном акту који заступа заменик Вишег јавног тужиоца (ВЈТ) Милорад Трошић.

Окривљени је том приликом изјавио да се каје до смрти због тога шта је урадио. Кад је његова познаница пала после пуцња, како је казао,  написао је поруку, “Ја сам убио Ану” и отишао, да би се ипак касније вратио.  

Не знам, ваљда  сам то забележио подсвесно. Ја сам поштен и честит, а нисам хтео да је убијем. Да сам хтео, имао сам прилике за то или би поново пуцао, рекао је оптужени износећи одбрану.

Он је додао да је ишао код Ане Х. из најбоље намере, уз идеју да она испали један метак, а он други. Казао је да је пио том приликом и доста тога се не сећа, кад је кренуло наопако.

Прво је пушка опалила, па је она пала, то се догодило услед мојих неартикулисаних покрета тела, нисам имао разлога да бежим, нити сам то планирао, навео је на претходном рочишту оптужени.  Судски вештак балистичар изјавио је на истом рочишту да је карабин из којег је испаљен метак веома цењен међу ловцима због свог квалитета и да је био исправан, када је прегледан, те да у таквом стању ороз не може да се покрене сам од себе, при паду или удару.  

Ана Х., која има сатус оштећене у предмету, након Милићеве изјаве, потврдила да јој он никад није претио смрћу, сем можда порукама, чега се сећа кроз маглу, непосредно пре догађаја. 

Наставак суђења заказан је за 9. октобар.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести