У мају и јуну 4.000 удеса, појачана контрола саобраћаја

БЕОГРАД: У мају и јуну у Србији се догодило око 4.000 саобраћајних незгода, 63 особе су погинуле, а око 2.200 повређено.
sudar, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Владимир Вида из Управе саобраћајне полиције каже да је након укидања ванредног стања део возача почео да се понаша као да су престали да важе и саобраћајни прописи.

Нагласио је да ће бити појачана контрола саобраћаја, али да је важно да возачи схвате да је неопходно да поштују правила и да се понашају одговорно и због себе и због других.

Он је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да током ванредног стања и није било толико возила на путевима, а након тога возачи су почели више да користе своје аутомобиле.

"Сада на улицама имамо ситуацију да велики проценат њих не користи сигурносни појас, што пре није био случај, да знатно више њих користи мобилне телефоне током вожње", рекао је Вид и додао да возачи прописе не треба да поштују због санкција, већ због своје безбедности и безбедности других.

На питање шта се јуче догодило у центру Београда испред Владе у несрећи у којој је двоје погинуло, а беби се лекари боре за живот, Вида каже да су околности саме несреће у надлежности тужилаштва, али је објаснио да је дошло до бочног судара возила и да су очигледно биле у питању велике брзине.

"Оно што ми стално истичемо да је брзина дефинитивно највећи проблем на нашим путевима", нагласио је Вида и додао да је вероватно било у питању драстично прекорачење брзине, али да ће вештаци то утврдити.

Пре неки дан је возач који је био под дејством алкохола аутомобилом ушао у пешачку зону Кнез Михајлове улице.

"Возач је био под дејством алкохола од преко два промила. Срећом, одмах га је зауставила патрола саобраћајне полиције, а након трежњења одведен код прекршајног судије који је изрекао заштитну меру забране управљања од годину дана, 25 казнених поена, 280.000 динара новчане казне и 360 сати казненог рада у јавном интересу", навео је Вида.

Указао је на још један пример кршења прописа, пре неки дан је на подручју Обреновца возач са више од два промила алкохола у крви возио двоје деце и изазвао удес.

"Нажалост, то се завршило тешком незгодом, једно дете је и животно угрожено", рекао је Вида.

Истакао је да је неопходно појачати контролу саобраћаја. У мају и јуну ове године догодило се око 4.000 саобраћајних незгода, 63 особе су погинуле, а око 2.200 повређено.

"Ако поредимо са претходном годином, у истом периоду су 62 лица погинула, око 2.600 је повређено. Ако предимо ове бројеве видимо да није погоршано стање, али заиста су ове цифре са којима не можемо бити задовољни", нагласио је Вида.

Креће сезона годишњих одмора, а Вида каже да ће и овог лета на најважнијим путним правцима и прилазима туристичким дестинацијама бити појачана контрола саобраћаја.

Апеловао је на све возаче да на пут крећу одморни и да праве чешће паузе.

"И ове године саобраћајна полиција ће све учинити да се смањи број погинулих на нашим путевима. Интензивираћемо контролу, али то пре свега зависи од учесника у саобраћају. Треба они да схвате да треба поштују правила и да се понашају одговорно и због себе и због других учесника", закључио је Вида.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести