Вукотићу 10 година затвора за силовање Албанке у Вучитрну

ПРИШТИНА: Основни суд у Приштини осудио је данас Зорана Вукотића на 10 година затвора због ратног злочина против цивилног становништва, односно због наводног силовања једне Албанке у општини Вучитрн.
sud presuda
Фото: www.freeimages.com

Вукотићев бранилац Небојша Влајић рекао је за Танјуг да је ова пресуда заснована само на сведочењу те жене, те да суд није био довољно критичан према њеном исказу.

"По нашем мишљењу нема доказа да је Вукотић извршио то кривично дело, а утврђено је и пуно битних повреда Законика о кривичном поступку које смо истицали током кривичног поступка. Те аргументе ћемо поново изнети у жалби Апелационом суду", нагласио је Влајић.

Према оптужници, Вукотић је, наводно, "као припадник полицијских снага резервне јединице Министарства унутрашњих послова Србије, супротно правилима међународног хуманитарног права, током рата на Косову 22. маја 1999. године, у саизвршењу са осталим припадницима српских војних, полицијских и паравојних снага, на територији општине Вучитрн, учествовао у протеривању албанског цивилног становништва, извршењу физичког и психолошког насиља над њима и употреби насиља и других нехуманих дела".

Вукотићу је ово друга пресуда, јер је 2018. године већ проглашен кривим и осуђен на шест и по година затвора за ратне злочине над цивилним становништвом, односно за наводно злостављање албанских цивила заточених у затвору у Смрековници од 3. маја 1999. године, па до почетка јуна 1999. године, подсећа РТС.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести