Михајловић критикује Ђорђевића: Непримерени цитати...

БЕОГРАД: Координационо тело за родну равноправност, које води потпредседница владе Зорана Михајловић, сматра непримереним цитат који је министар Зоран Ђорђевић „поклонио“ женама Србије поводом 8. марта. 
zorana mihajlovic
Фото: Tanjug (Rade Prelić, arhiva)

Министар за рад, запошљавање, борачка о социјална питања је био домаћин националне конференције „Жене из руралних крајева - равноправне грађанке Србије“, а након уводних речи на том скупу обратио се женама и, како је рекао, искористио прилику да прочита неколико цитата Јована Дучића и Иве Андрића посвећених женама, а на које се осврће Координационо тело.

Из Координационог тела поручују министру да је недопустиво да било ко каже да су жене склоне да се предају и онима који су им „физички немили“, или да жене воле богаташе, јер су оне сироте или, пак, да се жене паметних боје, а да подлежу јачем уместо лепшем и умнијем.

У саопштењу достављеном медијима из кабинета Михајловић, наводи се да није реч о оцењивању уметничке вредности дела Јована Дучића.
 

Извињење министра Ђорђевића

БЕОГРАД: "Овим путем желим да се извиним свим грађанкама Србије, које сам данас ненамерно увредио прочитавши песму Јована Дучића", стоји у писаној изјави Зорана Ђорђевића, Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

"Неопрезно цитирана песма је увредила жене, што ни једног тренутка није била моја намера", изјавио је Ђорђевић."Желим да се извиним свим женама које је мој гест повредио.То нису ни моје, а ни вредности Владе Србије.Остајем дубоко посвећен свему што Влада Србије и председница Владе чине на еманципацији жена, оснаживању њиховог положаја у друштву и постизању пуне равноправности, што јесте једна од оновних вредноси нашег друштва" стоји у изјави министра Ђорђевића.

Овакве речи не само да вређају све жене у Србији, већ наносе штету борби за родну равноправност којој смо озбиљно посвећени, сматра Координационо тело, које апелује на све грађане и грађанке, а посебно на оне који су на местима где се доносе одлуке о бољем животу свих нас, да се уздрже од непримерених коментара и својим примером и делима покажу да се истински залажу за друштво у којем ће и жене и мушкарци имати једнака права и могућности.

(Фонет)

EUR/RSD 118.3533
Најновије вести