НЕМАЊА (6) ПОСТАО КАО БИЉКА ЗБОГ ПРЕЛЕЖАНИХ МОРБИЛА: Изгубио све функције, вирус у мозгу тињао годинама као темпирана бомба!

Немања је са шест месеци био у болници на рутинској интервенцији на мокраћном каналу 2018. године. То је било у јеку епидемије малих богиња и он тада није могао бити вакцинисан ММР-ом јер се та вакцина даје након навршених годину дана.
а
Фото: Хуманитарна фондација "Буди хуман"

У болници је добио морбиле, прележао их је без компликација, а након што је напунио три године, компликација ове болести се јавила. Вирус морбила се закачио за мозак, тињао је и потом експлодирао. Немања је у року месец дана постао као биљка!

Овако прича за Курир Београђанка Анастасија Љутић (28), мајка шестогодишњег Немање, који сада живи у великим боловима. Немања се нормално развијао, ходао, трчао, седео, јео, причао, кренуо у вртић. Ништа није слутило страшну дијагнозу, а онда је одједном кренуо да се гаси.

- Немања је са шест месеци боравио у болници, где је имао рутинску интервенцију на мокраћном каналу. То је било 2018. године. У болници је боравило дете за које се није знало да има морбиле све док није изашао тај осип, али тада је било касно, јер су се и остала деца заразила, међу њима и Немања. Тада је прележао морбиле, као обичан вирус, имао је температуру и осип, али тада када је имао богиње, вирус је отишао на мозак и ту се закачио - почиње причу Анастасија.


Једина нада терапија матичним ћелијама

Анастасија наводи и да конкретног лека за ову болест нема, али да они у својој борби не одустају.

- Пре него што је дијагноза успостављена, лекари су сумњали да има антитела на морбиле и да се надају да није, јер у том случају може бити фатално. Постоји антивирусна терапија коју смо примењивали, али то је све симптоматски и то не може да истреби вирус из мозга. Кренули смо са истраживањем, већ три године активно се лечимо у Турској третманима матичним ћелијама, сваки дан идемо на физикалну терапију. Он је и даље у спазму, трпи болове, али ми не стајемо с борбом. Немања је сада боље него што је био пре три године, једино што се вратило јесте да је помало почео да прати погледом и мало је свеснији - навела је она.


Први симптоми

Немања се након тога нормално развијао, а са три године, након поласка у вртић, почели су да се јављају први симптоми.

- Тада је био први пут у колективу, почеле су прехладе и уобичајене упале, пад имунитета. Добио је високу температуру, која је проузроковала фрас. Након тога је почео да губи равнотежу. Више није могао да хода, а у децембру 2020. он више није био свестан. Прво је кренуло с равнотежом, отишли смо код неуролога, који нас је послао кући, није томе придавао значај и рекао је да се вратимо за месец дана. Потражили смо друго мишљење, оставили су нас на испитивању на Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину - навела је наша саговорница.

Међутим, тада се десио ковид, па су болницу затворили на две недеље, а њих послали кући. Тада Немања више уопште није могао да хода.

- Стане, па падне, тетура се. Дуже је спавао... Почео је да се гаси! Почео је слабије да гута храну, изгубио је и говор. То се све десило у року од неколико дана. Отишли смо на Институт за мајку и дете, одмах су кренули са испитивањима. Већ наредно јутро у болници кренуо је да му се кочи врат, да му поглед иде на једну страну, па му тако остане, јер не може да помери око - присећа се Анастасија:

- Рађене су анализе на генетику, на аутоимуне болести, туморе, разне провере, рађена је анализа ликвора... Како су дани пролазили, Немања је све више губио функције, кренули су и грчеви у рукама и ногама, тада је још био свестан помало. Био је уплашен, трпео је јаке болове. Био је на јаким седативима, кренуо је да се храни на сонду...


Овако можете помоћи Немањи

- Упиши 995 и пошаљи СМС на 3030

- Уплатом на динарски рачун: 160-6000000856562-87

- Уплатом на девизни рачун: 160-6000000857075-03

IBAN: RS35160600000085707503

SWIFT/BIC: DBDBRSBG


Антитела у ликвору

Након две недеље стигла је потврда са Инфективне клинике да Немања има антитела морбила у ликвору, и то је био једини вирус на који је он био позитиван да је на мозгу.

- До дијагнозе је дошло анализом ликвора, добија се потврда о присуству антитела у можданој течности и на основу осталих симптома и клиничке слике је донешена дијагноза - субакутни склерозирајући паненцефалитис. То је неуродегенеративна и прогресивна болест, то је последица морбила и она може да настане и годинама након прележаних богиња - објашњава Анастасија.


Код троје компликације, заражена беба од 13 месеци

Према јучерашњем извештају "Батута", од 19 потврђених случајева морбила у Србији, у Београду је оболело 16 особа, међу којима је шесторо деце узраста од три до пет година, од којих је петоро било невакцинисано, а једно је примило једну дозу вакцине са компонентом против морбила, три невакцинисане особе узраста осам, 15 и 19 година, једна потпуно вакцинисана особа узраста 16 година, као и шест особа старијих од 40 година непознатог вакциналног статуса. Компликација у виду упале плућа била је присутна код троје оболелих. Такође, у Новом Саду је оболела особа од 46 година која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине, у Старој Пазови оболело је дете од две године које није вакцинисано, а последњи регистровани случај малих богиња је код невакцинисане бебе од 13 месеци с територије Севернобанатског округа.


Наглашава да је важно да се деца вакцинишу и да родитељи морају бити упућени кад размишљају да ли да вакцинишу дете или не, да узму све ствари у обзир, а то су управо болести против којих је ММР вакцина превенција.

- Људи не знају да ова болест уопште постоји. Има примера у свету где деца са 17 година добију ову дијагнозу, а прележали су морбиле пре прве године. Радили смо дијагностику и у Турској и Украјини, свуда су резултати били исти, потврђено је да је у Немањином случају акутна инфекција била кључна за добијање ове болести - закључила је.

Курир

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести