Бајатовић: Све нам зависи од сусрета Вучића и Путина

БЕОГРАД/МОСКВА: Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, који се управо вратио из Москве са преговора о гасу, изјавио је да нам све по питању гаса у наредном периоду зависи од сусрета председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина.
bajatovic
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

"Управо сам се вратио из Москве и поднео сам рапорт председнику и влади и желим јавно да кажем да сам за све што смо питали, тражили и преговарали, с обзиром да смо имали захтеве да заиста добијемо најповољније услове, добио одговор да наше захтеве и молбе може да одобри само председник Путин", рекао је Бајатовић екслузивно за Танјуг.

Истакао је да ће коначан договор у вези са снабдевањем Србије гасом бити постигнут на састанку Вучића и Путина.

"У дужем низу преговора које смо имали са снабдевачима, посебно са Гаспром експортом, можемо да кажемо да је Србија у веома тешкој ситуацији што се тиче енергената, а у тешкој ситуацији смо и по питању снбдевања гасом и ценом гаса. Тренутно су котизације на тржишту између 1.000 и 1.200 долара (за 1.000 кубних метара гаса), ми тренутно плаћамо 270 долара, али количине којима тренутно располажемо односно које увозимо и које имамо у Банатском двору једноставно нису довољне, јер имамо раст тражње и почели смо производњу електричне енергије у свим гасним постројењима, где је то могуће", казао је Бајатовић.

Додаје да ако погледамо ситуацију у региону, видимо да су Хрвати и Словенци већ најавили од 1. новембра подизање цене за три пута, без обзира што уговори нису такви.

"Дакле, ми смо условно безбедни до Нове године, а очигледно да ће судбина будућег дугорочног уговора између Србије и Русије односно Гаспрома и Србијагаса буквално зависити од предстојећег сусрета Путина и Вучића, који ће бити у релативно скором периоду", нагласио је Бајатовић.

Како је додао, буквално ће судбина наше земље у енергетском смислу, када је у питању снабдевање гасом, зависити од предстојећег сусрета двојице председника, где ће бити дефинисани дугорочни елементи сарадње на плану испоруке гаса.

На питање да ли очекује да Србија том прлииком добије добру цену гаса, Бајатовић је рекао Тањугу да је тренутно незахвално причати о очекивањима, али да постоје услови да тај разговор буде добар за интересе Србије односно за интересе Гаспрома и Србијагаса.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести