Бундесбанка: Највећи пад БДП од 1970. године

БЕРЛИН: Немачка привреда ће друго тромесечје у условима пандемије корона вируса вероватно завршити падом активности без преседана, наводи се у објављеном извештају немачке централне банке - Бундесбанка.
bundesbanka
Фото: Youtube Printscreen

Друго тромесечје 2020. вероватно ће се окончати "највећим падом реалног бруто домаћег производа (БДП)" од 1970. године, када је немачка канцеларија за статистичке податке Дестатис почела да објављује тромесечне податке о БДП-у, наводи се у месечном извештају Бундесбанке.

Дестатис ће у четвртак објавити прелиминарне податке о БДП-у у другом тромесечју, а економисти очекују да ће пад привреде достићи двоцифрене бројке, преносе немачки медији.

У првом тромесечју немачка привреда је забележила пад од 2,2 одсто у односу на претходно тромесечје.

Немачка привреда је почела да се опоравља средином маја када су полако укидане или ублажаване строге мере ограничења које су власти увеле у због пандемије корона вируса.

Очекује се наставак привредног опоравка у другој половини године, наводе економисти Бундесбанке, додајући да ће томе допринети државни пакет помоћи за привреду, недавно усвојен у парламенту.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести