ЕУ ЕПС-у донирала 4 трафостанице вредне 3,2 милиона евра

БЕОГРАД: ЕПС-у је данас свечано предата на употребу покретна трафостаница од 110 киловолти донација ЕУ која ће омогућити брже реаговање у случају природних непогода.
donacija EU EPS-u Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Прилико примо предаје, амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици и в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић су констатовали да је после помоћи које је Србија добила у отклањању последица поплава из 2014. године, с донацијом ове и још три мање мобилне трафостанице сарадња прешла у домен превенције.

Ова трафостаница јачине је 110 киловолти, тешка је 70 тона и налази се на возилу дугом 20 метара, а вредна је око 1,4 милиона евра и биће распоређена у Београду где ће моћи интервентно да омогући снабдевање за око 12.000 потрошача.

ЕПС је од ЕУ добио и три мање мобилне трафостанице од по 35 киловолти, чија је укупна вредности око 1,8 милиона евра и оне ће бити распоређене у дистрибутивним подручјима Краљева, Ниша и Крагујевца.

Донација покретних трафостаница је круна вишегодишње сарадњу, рекао је Грчић и додао да је помоћ важна, јер са оваквим трафостаницама може да се интервенише не само у случају хаварије већ и да се много опуштеније и лакше ради реконструкција било које трафостанице те снаге, а да потрошачи то и не осете.

"Ова донација не показује себе само кроз финансијску вредност, већ је ово круна сарадње која је интензивирана од поплавног таласа 2014. године, најпре смо се бавили санацијама, а сада смо дошли до нивоа да се бавимо превенцијама", рекао је Грчић захваљујући у име 3,5 милиона потрошача ЕПС-а и додао да ће сарадња са ЕУ бити настављена а пријатељство учвршћено.

Европска унија је одмах помогла Србији код страшних поплава 2014. године, а у последњих пет година до сада је дато 72 милиона евра бесповратне помоћи за санацију и обнову оног што је 2014. било уништено, рекао је Фабрици и додао како су нове донације битне јер се сада прелази из фазе реконструкције у фазу превенције. 

Трансформатори добијени кроз донације ЕУ ће омогућити ЕПС-у да одреагује одмах у случају потребе захваљујући најновијој опреми како корисници не би остали без струје, рекао је Грчић и додао како је ово још једна прилика да ЕУ покаже грађанима колико је близу њих, колико инвестира у њихову безбедност, сигурност и повећање капацитета за будућност.

Мобилне трафостанице део су донације ЕУ за отклањање последица поплава из 2014. године која за дистрибутивни систем ЕПС-а износи девет милиона евра, јер укључује и обуке и тренинге а циљ пројекта је постизање бржег и ефикаснијег одговора у случају поремећаја снабдевања електричном енергијом током временских непогода и природних катастрофа, док ће у међувремену бити коришћене као заменске при реконструкцији појединих трафостаница.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести