Гаспром украјинском Нафтогасу плаћа 2,9 милијарди долара

МОСКВА/КИЈЕВ: Гаспром ће Украјини платити 2,9 милијарди долара у оквиру ширег гасног уговора пре 29. децембра да би Кијев повукао нову тужбу за неизмирена потраживања, саопштио је руски нафтни гигант.
gasprom
Фото: Ilustracija

У саопштењу се наводи да се очекује да Украјина потпише документ о поравнању и повуче тужбу за сва неизмирена потраживања пре 29. децембра.

Гаспром и украјински Нафтогас завршили су преговоре о коначним детаљима уговора о транзиту руског гаса преко Украјине, како би Русија наставила да извози тај енергент у Европу и после 31. децембра, када истиче актуелни уговор.

Украјина и Русија ће закључити уговор о транзиту руског гаса на пет година са могућношћу продужења на 10 година, изјавио је данас украјински министар енергетике Олексеј Оржел.

Износећи коначне детаље уговора, он је објаснио да пакет споразума са Русијом не укључује директну испоруку гаса Украјини и додао да је договорено повећање тарифе за транспорт гаса.

Према његовим речима, споразум о новом пакету је постигнут као резултат комплексних и тешких преговора и истакао да ће руски гас и даље тећи преко украјинске територије.

Један од директора украјинског Нафтогаса Јуриј Витренко рекао је да две стране морају да потпишу све споразуме у вези са транзитом руског гаса, као и споразум о повлачењу тужби и контратужби пре 29. децембра, да би испоруке тог енергента ка Европи биле настављене и после 31. децембра.

Он је оценио да је то веома тежак задатак, али је додао да ће украјинска страна вредно радити на томе.

Русија и Украјина су, уз посредовање Европске комисије, постигле на састанку у Берлину у четвртак начелни споразум о транзиту гаса, а званичници обе земље су за данас најавили објављивање детаља споразума.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести