Котрљање равницом: Берба лаванде у газдинству Елвире Нађ из Кањиже

Берба лавенде на плантажи Елвире Нађ из Кањиже, која се налази крај пута Кањижа-Сента надомак насеља Војвода Зимоњић, постала је веома привлачна за љубитеље ове ароматичне и лековите биљке, која због дуготрајног и јединственог мириса у домаћинствима међу најупотребљивијим биљкама, замирисала је северним Потисјем, али и другим војвођанским местима.
Милорад Митровић/Бети Хорват, Елвира Нађ и Ноеми Сабо на плантажи лаванде
Фото: Милорад Митровић/Бети Хорват, Елвира Нађ и Ноеми Сабо на плантажи лаванде

Дани лаванде од 19. до 24.јуна, други пут организовани су на салашу Елвире Нађ, која успева да оствари свој сан у крајолику Потисја, где негује плантажу са око 6.000 жбунова лаванде.

Након лањског првог искуства и скромне посете плантажи, други Дани лаванде су потврдили велику заинтересованост, поготово што плантажа лаванде, не само лепо изгледа, него ова биљка има широку примену, због свог благотоворног дејства.

- Ове године је била знатно већа посета него лане, захваљујући томе што смо мало више промовисали нашу бербу и могућност да љубитељи лаванде и природе искористе јединствену прилику коју им пружамо - каже власница плантаже Елвира Нађ. - Поред могућности да људе упознамо са лавандом и сами уберу своје букете мирисне биљке, организовали смо радионице за израду сапуна и за израде декорације од лаванде. Деца су углавном радила декорације од лаванде, док су жене показале заинтересованост за израду сапуна, а интересују се за козметику и препарате на бази природних састојака. Сапун смо правили са уљем лаванде које правимо у нашем газдинству.

Ове сезоне развој и цветање лаванде на Елвириној плантажи пореметио је дуги хладнији период у пролеће, ноћи су биле хладне, а лаванда воли топло. После је одједном наступио топлотни удар, као шок.

Фото: Милорад Митровић/Плантажа лаванде Елвире Нађ

- Лаванда воли топло али ипак се види на цветовима да нису толико велики као што смо навикли, али су исто тако љубичасти, расцветани, мирисни и садрже пуно уља. Лаванда фино мирише и због тога се највише користи. Има широку примену у козметици, суви цвет лаванде је ефикасан за терање мољаца и других инсеката у кући, служи и као декорација, а укусан је и чај делотворан за пробаву. Познато је да уље и лавандин мирис релаксирају људе, ослобађа их од стреса и добри су за миран сан - указује Елвира Нађ.    

Љубитељи природе, цвећа и лаванде, заиста су уживали у посети Елвириној плантажи, а Бети Хорват из Суботице се протеклих дана више пута враћала на поље лаванде.

- Видели смо на фејсбук страници објаву да ће Дани лаванде бити на овом месту, па сам тада дошла са другарицом и убрали четири нарамка цвета лаванде, а када су познанице виделе нашу објаву распитивале су како може да се дође на ово предивно место и да ли је то уопште у Србији. Све делује као да је на неком другом месту у Италији или у француској Прованси. Објаснила сам да је то све код нас и где се плантажа налази, па сам са пријатељицама још два пута дошла у бербу. Круг заинтересованих пријатељица за лаванду се проширио, па сам убрала већу количину и за другарице које нису могле да дођу, па ће букети лаванде стићи и у њихове домове - пуна лепих утисака била је у четвртак предвече Бети Хорват, кад смо је затекли на плантажи лаванде Елвире Нађ.

Суботичанка Ноеми Сабо такође је била одушевљена, што ју је другарица Бети намамила у поље лаванде, а вели да је поред крајолика не њу оставио снажан утисак мирис лаванде.

- Морам да признам да је ово лепо искуство за душу и тело. Немаш уопште осећај да си у Војводини, него ме све потсетило на пределе под лавандом у Француској. После напорног дана и ових врућина стварно ми је добро дошло ово опуштање у берби лаванде. Мој утисак је да би људи овде могли долазити чешће, али немају свест о томе  или су необавештени - признаје Ноеми Сабо.    

Кањижанка Мина Шаботић ради у Будимпешти, али у последње време због пандемије ради од куће, па је открила лепоту плантаже лаванде у комшилуку.

- За мене је ово било случајно, много слатко, неочекивано и несвакидашње откриће, јер нисам знала да се лаванда и код нас успешно узгаја. Боравак на плантажи  био је прави ужитак. Све честитке за идеју пријатној предузетници, која нас је на плантажи дочекала са веома квалитетним производима и што је веома битно са широким осмехом - презадовољна је Мина Шаботић.

Домаћини и организатори Дана лаванде са плантаже наглашавају да првенствено желе да обрадују љубитеље ове биљке, која побољшава менталну и физичку свежину и користи се у друге сврхе, а није одвише захтевна.

- У кругу сам оних који воле овакве догађаје, да људи дођу, виде и једноставно уживају у изласку у природу, уживајући у тишини и самом окружењу. Мој циљ је да са другима поделим ово прелепо место, у које сам се заљубила. Лепо је омогућити људима да дођу и виде како је на салашу и плантажи леп поглед, због којег не морају путовати стотинама или хиљадама километара, него да такав мир и лепоту могу наћи и у близини - указује Елвира Нађ.    

Текст и фото: Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести