Крушик: Наводи о злоупотребама нанели највећу штету компанији

ВАЉЕВО: Холдинг компанија Крушик саопштила је да су наводи о такозваним злоупотребама у Крушику нанели највећу штету управо компанији и апеловала на јавност и медије да пословање и контролу пословања препусте надлежним органима и институцијама, а фабрику не користе за дневно-политичке размирице и личне промоције.
krusik
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Компанија у саопштењу наводи да су сви напади под маском заштите народних, државних или нечијих других интереса иницирани било од стране конкуренције, било од стране недобронамерних или изманипулисаних појединаца, највећу штету нанели и наносе управо Крушику и његовој репутацији и истиче да даља медијска тумачења и негативно спомињање Крушика могу само нанети још већу и непоправљиву штету.

Апелују на јавност и медије да пословање и контролу пословања Крушика препусте надлежним органима и институцијама и да фабрику не користе за "дневно-политичке размирице и личне промоције", јер ништа од тога не помаже расту, развоју и напретку Крушика већ постиже супротан ефекат.

Како наводе, догађаји који су последњих недеља поставили Крушик у сам центар медијске пажње и који су даље ескалирали у функцији дневно-политичког полемисања, недвосмислено указују да се преко појединих домаћих медија у сарадњи са појединим медијима из суседних земаља, спроводи шира организована кампања са циљем урушавања фабрика одбрамбене индустрије Србије, међу којима је Крушик најкрупнија и најзначајнија мета.

Додају да су у неким новинарским текстовима и објавама појединаца селективно изнети подаци о одређеним пословима Крушика, уз недобронамерне закључке о њиховој штетности како за саму фабрику, тако и за Србију у целини.

Наводе и да недовољно компетентне особе на једностран и тенденциозан начин интерпретирају пословање компаније на основу филтрираних података о цени појединих производа, количини и врстама уговорених средстава, задужености Крушика, дуговањима према Крушику, уз навођење имена појединих особа и предузећа, која се баве извозом наоружања и војне опреме.
Крушик наводи и да је недопустиво то што су јавно објављивана документа и слике пасоша званичника и држављања из САД, Саудијске Арабије и УАЕ, јер је тиме нанета огромна штета репутацији компаније и српској одбрамбеној индустрији, а постојећи и нови партнери излажу неприхватљивом ризику.

То је, додају, значајно помогло Крушиковој конкуренцији која је такође сарађивала са америчком администрацијом, али њихови интерни документи или нису били достављени аутору иницијалног текста или намерно нису објављени у медијима.

Крушик оцењује да такви медијски текстови не могу бити третирани као искрени истраживачки чланци, који би јавности на независан и потпуно јасан начин приказали такозване "злоупотребе" у Крушику, јер им, додају, недостаје дубља анализа специфичности светског тржишта наоружања и војне опреме, као и многи други чиниоци.

У тим текстовима и објавама се наводе произвољне претпоставке колику би зараду остварио Крушик када би директно испоручивао робу крајњем купцу, занемарујући све остале факторе пословања који утичу на купчев избор Крушикових производа у мору конкуренције, наводи се у саопштењу.

Бомбастичне констатације о наводним злоупотребама нанеле су, како се наводи, велику штету пре свега за компанију Крушик, али и већем броју његових коопераната из Србије, чији се први негативни ефекти већ осећају, а чија се кулминација може очекивати у наредној години.

Крушик наводи да не прави разлику, не врши дискриминацију, нити фаворизује било ког купца и да је добродошао сваки купац који доноси нове послове, отвара нова тржишта, поштује уговорне обавезе у Крушику.

Наводе и да продајна цена појединачног Крушиковог производа није фиксна и да зависи, између осталог, од уговорене количине, тржишта на које се испоручује, испоруке других артикала купцу по том и другим уговорима, укупне вредности комплетног уговора, тренутних упослености капацитета.

Тежиште Крушика је на продаји производа са већом зарадом уз максимизирање профита, али исто тако и максимално поштовање захтева купаца мање профитабилних производа у циљу одржања тржишне позиције, као и у циљу обезбеђења континуитета производње.

Крушик наводи да су у јавности селективно објављене "минималне" зараде које је Крушик по појединим уговорима остварио за један артикал, а да су изостављени подаци за друге производе и моделе, продате у пакету тим истим купцима по истим или другим уговорима закљученим у истом периоду, на којима Крушик остварује значајне зараде.

Сви уговори које је Крушик закључио претходних година су искључиво у интересу предузећа и у функцији обезбеђења упослености капацитета, стабилних пословних прихода, развоја и профита, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести