На продаји „Петрохемија”, Рудник у Ковину…

НОВИ САД: Мада смо ушли у март, Министарство привреде није објавило ниједан  јавни позив за продају предузећа која после неуспеле приватизације изнова траже власнике.
Hemijski kompleks MSKA petrohemija/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

На сајту Министарства пише да је током јануара склопљен само уговор о продаји београдског предузећа за угоститељство, туризам и трговину „Трем”, док је на самом крају 2019. године продата „Технохемија” АД Београд. Оглас за продају, на самом истеку старе године, био је објавњен за „Севертранс”, али је само после неколико дана повучен.

Од тада Министарство није оглашавало продаје.

Тим поводом за „Дневник” у Министарству кажу да ће у наредном периоду наставити да објављују позиве у намери да се пронађу инвеститори, али када се за то буду стекли услови у складу са законом и подзаконским актима који уређују приватизацију и узимајући у обзир интересовање потенцијалних инвеститора.

Тренутно се ради на припреми документација и процени нове вредности са стањем на дан 31. децембар последње пословне године. Након ажурирања приватизационе документације биће објављени јавни позиви за нека од предузећа, наводе за „Дневник” у Министарству. Ове године ће се настојати да буду објављени огласи за МСК Кикинда, „Петрохемију” Панчево, „Ласту” Београд, „ЈАТ апартмане” Копаоник, „Јадран” Нова Гајдобра, „Крушик пластику” Осечина, Рудник „Ковин”, Југословенско речно бродарство, „Севертранс” Сомбор, ИП „Рад” Београд... 

У приватизационом портфељу Министарства привреде је 75 предузећа, међутим, реално постоји око 35 за приватизацију.

За остале фирме није могуће објавити јавни позив јер постоје судски спорови или неки други имовинскоправни проблеми због којих не постоје услови у складу са законом да се огласи њихова продаја.

Тако, на пример, не може бити објављена продаја за предузеће „Технохемија” у Сремској Миторвици и за ТП „Прехрана” у Сомбору за које постоје захтеви за реституцију.


Има разлога за петицу 

Министарство привреде има разлога да буде задовољно резултатима у приватизацијама предузећа која су услед лоше власничке трансформације и посртања коначно нашла нове власнике и инвеститоре. У протеклих пет година то се десило с два два гигинта, РТБ-ом „Бор” (у августу 2018. године) и „Железаром Смедерево” (април 2016. године), који су представљали највеће изазове за државу и купце. 

У Министарству подсећају и на то да је у фебруару 2014. године у приватизационом портфељу Министарства било више од 560 предузећа, а да их је сада 75 па се свакако може рећи да тај поступак улази у завршну фазу.


Ни „Термал” Врдник са 107 запослених неће бити још оглашен док суд не утврди колики је био удео Републичког фонда ПИО у капиталу те специјалне болнице. Ни огласи за друге бање зато неће ући у поступак власничке трансформације, док суд не пресуди.

У сивачком предузећу „Бачка”, које има 33 радника, поступак приватизације такође није могућ јер је у току израда унапред припремљеног плана реорганизације... То су само неке од предузећа, а има их још за која у  Министарству напомињу да су потпуно фискално неутрална, да за њих држава не даје паре, и да су то фирме које, уколико иоле могу, наступају равноправно с осталим привредним субјектима на тржишту.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести