Година одлуке за Петрохемију, МСК Кикинда, ковински рудник...

НОВИ САД: Упркос томе што је власничка трансформација предузећа почела пре безмало две деценије, ни до данас није завршена па ће Министарство привреде у наредном периоду покушати да огласи продаје преосталих фирми у којима су због неуспешне продаје уведени стечајеви.
msk kikinda
Фото: msk.co.rs

Прошле године у Војводини су продате две фирме, тако да је после више пута објављиваних оглашавања продата једина простална непродата државна лука у Србији – Лука Нови Сад и предузеће „Регулације” ДОО Сремска Митровица.

У наредном периоду Министарство ће настојати да огласи продају Метанолско-сирћетног комплекса у Кикинди, „Петрохемије” у Панчеву, предузећа које се бави ратарством „Јадран” у Новој Гајдобри у општини Бачка Паланка, аутобуског предузећа за међумесни саобраћај „Севертранс” у Сомбоу... За то предузећа више пута је била оглашавана продаја, да би после неуспешне продаје, на истеку 2019. године био објављен нови оглас, који је после неколико дана Министарство повукло.

Уз те фирме, Министарство је најавило да нема сметње да буду оглашене продаје и за АД „Рудник” у Ковину, чија је делатност експлоатација лигнита и мрког угља, затим Ветеринарске станице у Сенти...

Тренутно је у приватизационом портфељу мање од 80 предузећа, али у Министарству сматрају да их реално постоји четрдесетак спремних за приватизацију, док за другу половину то није могуће споровсти због судских спорова или имовинских проблема, због којих не постоје законски услови за њихово оглашавање.

Међу њима су познато новосадско предузеће ДП „Гас”, где је у судском поступку утврђено правоснажном пресудом да тужилац Републике Србије има удео државне својине коју користи поменута фирма па док се то не упише у регистар ДП „Гас”, није могуће објавити јавни оглас за продају.


Милијарда динара од приватизације

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић недавно је најавио да ће Агенција за лиценцирање стечајних управника у 2020. наставити да се бави продајом имовине предузећа. Рекао је да је у 2019. години било објављено више од стотину огласа па је од продаје стечајних дужника државна каса добила више од милијарду динара, док је други део новца отишао на рачуне поверилаца у стечајним поступцима.

Законским изменама поступак продаје имовине је убрзан и тако су   додатно створиене могућности за ефикаснију продају да би имовина предузећа у наредном периоду почела да ствара нову вредност и била видљива у годишњем расту српске економије, навео је Стевановић.


И новосадско предузеће „Војводинапут–Бачкапут” са 137 запослених исто још нема услова да се прода пошто је фирму преузела Агенција за лиценцирање стечајних управника. Ни сивачко пољопривредно предузеће АД „Бачка” неће бити оглашено за продају јер је у току израда плана реорганизације, у АД „Омољица” на подручју општине Панчево постоје захтеви за реституцију. Продаја Ветеринарске станице у Пригревици заустављена је јер општина Апатин има намеру да преузме оснивачка права. За „Термал” у Врднику такође није могуће огласити продају док суд не утврди колики је удео Републичког фонда ПИО и специјалних болница, као тужилаца, у капиталу имовине и Републике Србије, као тужене.

Међу звучним и свима познатим предузећима у којима још није завршена власничка трансформацаја и чекају да се стекну услови за објаву јавног огласа о продаји су, између осталих, два предузећа из Врања, „Симпо” и „Јумко”, затим београдско предузеће „Икарбус”, „Тигар” из Пирота, Београдски сајам, „Трајал” у Крушевцу... Сметње не постоје да повово буду на продаји АД „Ласта”, Издавачко предузеће „Рад”.

Недавно су продате три београдске фирме: „Технохемија”,  „Трем” и „ЈАТ техника”, у којима је запослено 775 радника.

З. Делић
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести