Одобрено 41 милион евра државне помоћи за Toyo Tire

БЕОГРАД/ИНЂИЈА:  Државна помоћ за реализацију инвестиционог пројекта Toyo Tire Serbia од 41 милион евра усклађена је са правилима, констатовала је Комисија за контролу државне помоћи (ККДП).
Sajt KKDP  Foto: Sajt KKDP /prinskrin
Фото: Сајт ККДП Фото: Сајт ККДП /принскрин

Како се наводи у документу објављеном на интернет страници ККДП, средства и подстицаји за ову инвестицију у Инђији ће бити додељена преко Министарства привреде, а Влада Србије за то је дала сагласност.

Додела средстава подстицаја од 41 милиона евра ради подршке за реализацију инвестиције изградње и опремања фабрике за производњу гума на територији општине Инђија где ће до краја 2023. године бити запослено најмање 523 нових радника на неодређено време.

За инвестицију у Инђији Toyo Tire Serbia претходно је добила и субвенцију од три милиона евра кроз додељивање 637.455 квадратних метара државног земљишта без накнаде.

Укупна инвестиција је Toyo Tire Serbia је 382,7 милиона евра а најмање четвртина улагања мора бити финансирано из средстава која не садрже било какву државну помоћ.

Обавеза је да се новоотворена радна места повезана са инвестицијом као и инвестиција задрже на територији Инђије најмање пет година од дана завршетка инвестиционог пројекта

Инвеститор се обавезује да не смањује број запослених на неодређено време испод 526 у периоду пет година од дана завршетка инвестиције

Toyo Tire Corporation се развија од 1945. године, а бави се производњом гума уз 7 фабрика и у четири фабрике аутомобилских делова док у корпорацији ради 12,8 хиљада радника.

Производња гума Тоyо, Нитио и Силверстон чини 85 одсто укупне продаје компаније Тоyо, а гринфилд инвестиција у Србији биће центар за производњу пет милиона гума годишње за европско и тржиште Русије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести