Овог лета за сеоски туризам тражиће се место више

БЕОГРАД: Летња промотивна кампања намењена домаћим туристима "Изабери своју авантуру - види Србију" почиње сутра, а директорка Туристичке организације Србије (ТОС) Марија Лабовић сматра да ће се ове године за сеоски туризам тражити место више.
selo kuca, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Лабовић је изразила наду да ће боља епидемиолошка ситуација у земљи допринети томе да се домаћи туристи одлуче за путовање кроз Србију.

Видимо по комуникацији са локалним туристичким организацијама и пружиоцима услуга смештаја да је заиста интересовање велико, нарочито када су у питању сеоска домаћинства и етно села. Мислимо да ће се у 2020. затражити место више када је сеоски туризам у питању, али исто тако мислимо да ће планински центри и наше бање имати велику пажњу, рекла је Лабовић за Танјуг.

Она је подсетила и на велику тражњу за туристичким ваучерима по Србији, наводећи да је у прва два месеца подељно 160.000 ваучера за домаће туристе, и да је припремљено још 400.000 ваучера.

То показује да с правом можемо да очекујемо да ће велики број домаћих туриста путовати и одлучити се за одмор у Србији. Ми ћемо томе кроз нашу летњу кампању посебно да посветимо пажњу и она ће бити усмерена само на домаће туристе, рекла је Лабовић.

Каже да ће летња кампања бити јако интересантана, а имаће за циљ да помогне грађанима да се лакше одлуче где летовати у Србији.

Говорећи о тренутном стању у српском туризму, Лабовић каже да је још рано доносити финалну оцену, али тренутни подаци показују да је у првом кваталу туризам остварио пад у броју долазака туриста за нешто више од осам одсто, а када су ноћења у питању онда је око два одсто.

Каже да је већи проценат пада код страних, него код домаћих туриста.

Морам да напоменем да нас не завара ова цифра, јер када кажете минус осам одсто, не звучи претерано страшно, али је чињеница да је је резултат јануара и фебруара где смо имали одличан пораст и долазака и ноћења туриста, указала је Лабовић.

Гледано према резултатима из јануара и фебруара, ова година била би рекордна за српски туризам, истиче Лабовић.

Одржавање манифестација у земљи, каже Лабовић, зависиће од епидемиолошке ситуације, односно од предлога епидемилога и прописа који буду на снази, али у овом тренутку, истиче, све манифестације су отказане.

И организатори манифестација ће морати да процене да ли се исплати да организују те манифестације у неком другом термину, ту говоримо о оним манифестацијама које су у овом тренутку отказане, рекао је Лабовић.

Наводи да ће тек накнадно бити одлучено да ли ће се манифестације одржати до краја године у другом термину, или ће све бити померено за следећу годину.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести