Пола века од почетка рада ТЕНТ А; Антић: Нема продаје ЕПС-а

ОБРЕНОВАЦ: У Термоелектрани "Никола Тесла" у Обреновцу данас је обележено пола века од пуштања у рад "ТЕНТ А" којој су присуствовали министар рударства и енергетике Александар Антић, директор ЕПС-а Милорад Грчић, председник синдиката ЈП ЕПС Милан Ђорђевић, садашњи радници тог предузећа, али и пензионери.
antich_eps_13
Фото: Танјуг (Видео)

Министар Антић је изјавио да су ТЕНТ и Хидроелектрана "Ђердап" дале кључни допринос да се Србија и тадашња Југославија развијају као индустријске земље и да њихова привреда буде "раме уз раме" са привредном развијених земаља.

"Поносан сам што смо "ТЕНТ А" сачували, одржали и што је данас на педесетом рођендану у одличном стању. За то су посебно заслужни радници који су наши хероји. Све бројке ТЕНТ-а су фантастичне - са 366 милијарди киловат часова произведене струје, то када се претвори на данашњу цену то је 18 милијарди евра, толико је ова термоелектрана произвела нове вредности за Србију", рекао је Антић.

Према његовим речима, за ТЕНТ почиње нови живот и после 50-те године са свим пројектима који ће довести до његове модернизације.

Наводи да је урађена модернизација блокова, постаљвени електрофилтери, смањена су прашкаста загађења за осам пута, додајући да када буде завршено постројење за одсумпоравање димних гасова да ће тада званично почети "нови живот ТЕНТ А".

Антић је истакао да ЕПС инвестира у модернизацију достизања стандарда животне средине, додајћи да је то обавеза Србије, не због тога што то ЕУ и Енергетска европска заједница траже, већ да се то ради због наше деце и генерације које долазе.

"Србија ће чувати своја постројења за производњу електринчне енергије, али да би их сачували морамо да их модернизујемо и зато је посао пред нама изузетно важан и зато морамо врло посвећено и напорно сви заједно да радимо да би сви наши блокви постигли стандарде у заштити животне средине", поручио је Антић.

Истакао је да је ЕПС највећа инвеститор у заштиту животне средине који је инвестирао у протеклих неколико година 475 милиона евра у еколошке пројекте, додајући да је са пројектима у току та вредност око милијарду евра.

Министар је указао и да ЕПС планира да користи и обновљиве изворе енергије, додајући да гради ветропарк у Костолцу, као и да планира изградњу соларних паркова широм Србије.

Антић је на данашњем скупу поручио и да Влада Србије, председник држава и читава садашња струкура власи немају ни у било каквим размишљањима приватизацију ЕПС-а.

"Наш план је да ЕПС буде власништво Републике Србије и да је јачамо и развијамо. Управо из тог разлога ми инвестирамо у ЕПС и наши планови су пре свега инвестициони, а све су то јасне поруке да Србија хоће да развија своју електропривреду. То је наша чврста политика", нагласио је Антић.

Директор ЕПС-а Милорад Грчић изјаво је да је "ТЕНТ А" свој педесети рођендан дочекао као очуван и модернизован објекат који има своју будућност и то захваљујући радницима који су успели да га одрже и у време ратова, санкција и хиперинфлације.

Додао је да Термоелектрану "Никола Тесла" у Обреновцу осим ТЕНТ А и ТЕНТ Б чине и Термоелектрана у Великој Црљени, ТЕ "Колубара", ТЕ "Морава" и железнички транспорт, додајући да су све то незаобилазни фактори рада тог енергетског објекта.

Грчић је казао да ће ускоро почети ревитализација А1 и А2, као и да је данас са кинеским партнерима "Поњерћина" потписан Прелиминарни споразум о наставку изградње Термоелектране "Колубара Б" у Каленићу.

"Потписивање тог Споразума је доказ да је политика Србије коју спроводи председник Вучић да се ЕПС очува, сачува у државном власништву и да се модернизује", подвукао је Грчић.

Наводи да ће та термоелектрана, која је започета осамдесетих година и заустављена, имати један блок од 350 мегавата, а процењена вредност те инвестиције је око 385 милиона евра.

Грчић истиче да ће се ТЕ "Колубара Б" градити у складу са еколошким стандардима ЕУ, као и да ће ТЕНТ А са завршетком пројекта одсумпоравања димних гасова бити по свим еколошким стандарима.

"Блок у ТЕ "Колубара Б" је заменски блок, јер пре или касније термоелектране у Црвљенима и Морави морају престати да раде на овај начин на који тренутно раде, ми дајемо све од себе и наћи ћемо начин да они ипак остану у функцији", рекао је Грчић.

Он је навео и да је ЕПС у последњих неколико година уложио 60 милијарди динара само у дистрибутивну мрежу, захваљујући којој је, каже, отворено 200 нових фабрика, а које без стабилног напајања струјом не би могле да функционишу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести