Поповић и Караниколов отворили Пословни форум Србија-Бугарска

Пословни форум Србија-Бугарска организује се у оквиру трећег заседања Мешовитог комитета за економску сарадњу између Србије и Бугарске, а који министри Поповић и Караниколов обнављају након четири године паузе.
Popović i Karanikolov otvorili Poslovni forum Srbija-Bugarska Foto: Tanjug/video
Фото: Поповић и Караниколов отворили Пословни форум Србија-Бугарска Фото: Танјуг/видео

СОФИЈА: Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и министар економије Бугарске Емил Караниколов отворили су данас у Софији Пословни форум Србија-Бугарска, на којем учествује више од 100 српских и бугарских компанија и поручили да две земље могу за пет година да удвоструче трговинску размену, која је прошле године износила око милијарду евра.

Пословни форум Србија-Бугарска организује се у оквиру трећег заседања Мешовитог комитета за економску сарадњу између Србије и Бугарске, а који министри Поповић и Караниколов обнављају након четири године паузе.Поповић је казао да се две земље могу похвалити тиме да њихова трговинска размена расте, додајући да је она прошле године достигла цифру од милијарду евра, а да су прогнозе да ће ове године прећи милијарду евра.

"Колега Караниколов и ја смо мишљења да Србија и Бугарска могу у року од пет или шест година да удвоструче трговинску размену, зато нам је потребно да се инфраструктруно повезујемо. Као народ смо јако добро повезани, али нам је инфрструктура потребна како би наш бизнис боље радио", рекао је Поповић.

Додаје да су због тога пословни форуми веома важни, како би се привредници две земље боље упознали, али и указали представницима власти шта има потребно како би, каже, трговинска размена дошла до две милијарде евра.

"С друге стране, нове технологије, дигитализација, вештачка интелигенција, блок чејн, дају нам могућност да заједно сарађујемо и на трећим тржиштима. Ми у Србији имамо бугарске ИТ компаније које заједно са српским извозе на америчко тржиште, а и овде у Бугарској сам видео српске компаније које заједно са бугарским раде за кинеско, америчко, сингапурско тржиште”, указао је Поповић.

Истиче да је битно и да српске компаније искористе предност Бугарске која је чланица ЕУ, али и да бугарске команије искористе потенцијал Србије која као једина земља у свету нема царине ни са ЕУ, Русијом и земљама Евроазије."Такође, и једни и други имамо најбоље могуће односе са Кином. Хајде да искористимо тај потенцијал и да постанемо језгро сарадње између Кине и целе Европе", поручио је Поповић.

Говорећи о српској економији, Поповић је навео да у последњих пет година, од када се председник Србије Александар Вучић бави привлачењем страних директних инвестиција, Србија је три године проглашавана за лидера у привлачењу директних страних инвестиција по глави становника.

Истиче и да Србија по први пут има вишак пара у буџету, као и да ускоро креће са Националним инвестиционим планом од 10 милијарди евра, додајући да део тог плана могу бити и заједнички пројекти са Бугарском.

"Ми немамо ниједног комшију са којим ближе сарађујемо него са Бугарском. Та љубав између два народа мора да се реализује и у економском смислу, а ми смо ту да помогнемо. Имамо Мешовити комитет, наше владе одлично сарађују, а томе доприносе и пријатељски односи нашег председника Вучића и вашег премијера Бојка Борисова", рекао је Поповић.

Министар економије Бугарске Емил Караниколов одао је признање Србији због броја привучених страних инвеститора у последњих неколико година, додајћи да је тиме показала да иако није чланица ЕУ може да добром политиком, образовањем и квалитетном рандом снагом да привуче инвеститоре.

"Осим што смо пријатељи, ми смо и конкуренти када је привлачење директних страних инвестиција у питању. Увек сам мислио да ако постанемо део Европске уније да ће инвеститори сами долазити код нас. Међутим, то није тако, за инвестотире се треба борити. Зато свака част Србији која је успела да привуче више инвестиција него цео регион заједно, иако није чланица ЕУ", рекао је Караниколов.

Истиче да земље Источне Европе морају да се развијају у складу са четвртом индустријском револуцијом, и приметио да овај део Европе у односу на земље Западне Европе заостаје у томе.

"Морамо што пре да седнемо за сто и разговарамо о томе шта треба учинити како не бисмо заостајали за Западном Европом", рекао је бугарски министар економије и додао да су те иновације нарочито одмакле у аутомобилској индустрији која прелази на производњу електричних аутомобила.

Након отварања Пословног форума Србија-Бугарска, министри Поповић и Караниколов одржаће билатерални састанак, а затим ће заједно копредседавати седницом Мешовитог комитета за економску сарадњу између Србије и Бугарске, која заседа након четири године паузе.

Раније данас, министар Поповић имао је и билатерални сусрет са министарком енергетике Бугарске Теменужком Петковом.

 

 

 

 

Поповић и Караниколов отворили Пословни форум Србија-Бугарска Фото: Танјуг/видео
Popović i Karanikolov otvorili Poslovni forum Srbija-Bugarska Foto: Tanjug/video

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести