Власник Апатинске пиваре у чабру, а Пивара није

НОВИ САД: Агенција за привредне регистре је на основу податка из консолидованих годишњих финансијских извештаја за прошлу годину, закључила да се опоравак српске привреде пресликао и на пословање економских целина у Србији јер их је с нето добитком пословало 499, а нето губитком 132.
pivo krigla, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Прошле године у Србији пословало је, по подацима АПР-а, 634 економске целине, а обрађена је 631.

У свом извештају АПР према исказаним негативним резултатима пословања издваја економску целину „Molson Coors Ser” ДОО  Апатин, с највећим нето губитком у 2016. од 15,1 милијарди динара, који је двоструко већи у односу на годину раније.

Та економска целина, наводи АПР, бележи и велики износ укупних губитака од 85,9 милијарди динара, који је готово петину већи у односу на прошлогодишње, а у њима с 25 милијарди динара учествује губитак изнад висине капитала. Пословање је обављала са 731 радником.


Без одговора и образложења

Да бисмо сазнали шта је допринело негативном пословању те компаније и губицима које је исказала на крају прошле године, а који су двоструко већи него 2015, покушали смо да ступимо у контакт с „Molson Coors Serom” ДОО Апатин.

Телефони који су наведени на сајту АПР-а припадају једној адвокатској канцеларији у Београду, у којој нам је речено да они више не заступају ту компанију, као и да не знају ко то сада чини.

Других контакт-телефона на званичом сајту АПР-а нема, тако да нисмо добили одговор на питање како су направљени двоструко већи губици у односу на 2015. годину, нити како је та економска целина забележила и велики укупан губитак од 85,9 милијарди динара, који је готово петину већи од оног у 2015. години, а у њему с 25 милијарди динара учествује губитак изнад висине капитала.  


Пошто је реч о једној од највећих глобалних пиварских компанија, која је јуна 2012. године купила Апатинску пивару, „Дневник” је проверио да ли је извештај АПР-а о негативним резултатима пословања по којима је издвојена целина „Molson Coors Ser”, и позната војвођанска пивара.

Пи-ар менаџерка апатинске компаније Слободанка Цуцић казала је за наш лист да су подаци АПР-а валидни и доступни јавности, али да се они не односе на Апатинску пивару.

Треба нагласити да је „Molson Coors Ser” одвојено и независно правно лице у односу на Апатинску пивару д. о. о., тако да се објављени резултати не односе на наше пословање, рекла је Слободанка Цуцић.

Иначе, „Molson Cors” је америчко-канадска пиварска компанија која је до Апатинске пиваре јуна 2012. дошла преузимањем компаније „Старбев”, у чијем саставу је војвођанска пивара пословала у Србији, за 2,65 милијарде евра.

У оквиру ње послује девет компанија у Централној и Источној Европи, међу којима је и Никшићка пивара.

Компанија у Европи има око 4.100 запослених и продаје водеће брендове на тржиштима у Чешкој, Србији, Хрватској, Румунији, Бугарској, Мађарској, Црној Гори, БиХ и Словачкој. 

Седиште „Molson Coorsa Evropa” је у Прагу.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести