Мали: ММФ дао зелено светло за повећање плата у јавном сектору

БЕОГРАД: Међународни монетарни фонд дао је зелено светло за повећање плата у јавном сектору од 1. јануара, изјавио је министар финансија Синиша Мали.
dinari Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Мали је за РТС рекао да је на основу разговора које је мисија ММФ-а имала са председником Србије Александром Вучићем у среду Србија добила зелено светло за повећање плата у јавном сектору од јануара.

Неће то бити проценат као прошле године, али ће сигурно бити повећања плата у јавном сектору, казао је Мали.

Према његовим речима, то је повећање за све оне који раде у јавном сектору, али и у приватном, јер повећање минималне зараде диже повећање свих зарада.

У априлу, мају, имаћемо просек од 540 евра. Да подсетим 2012. или 2013. било је 312 ако се не варам. За пар месеци идемо и с растом плата, рекао је Мали.

Он је истакао и да ће ММФ данас потврдити да је по стопи раста Србија до краја 2020. прва у Европи.

За неколико дана биће познат проценат повећања

Мисија ММФ данас завршава витуелну посету Србији, која је почела 5. октобра, а министар финансија Синиша Мали рекао је Танјугу да је један од закључака ММФ-а да ће пад српске привреде у 2020. бити само минус 1,5 одсто, као и да је дато "зелено светло" за повећање плата у јавном сектору наредне године.

У наредних неколико дана биће познато за колико процената ће плате бити повећане, додао је Мали.

Такође, извесно је да ће наша земља с ММФ продужити аранжман када постојећи истекне у јануару 2021, након чега ће бити потписан нови, рекао је Мали сумирајући онлајн састанаке те међународне финансијске институције.

Добро је да имамо ММФ на нашој страни, у смислу спровођења реформи, контроле наших јавних финансија, савета које добијамо од њих, али и за инвеститоре који улажу у нашу земљу и наше обвезнице. Добро је да знају да ММФ стоји иза наших реформи, истакао је Мали.

С ММФ, додаје он, било је речи и о ребалансу буџета за ову годину, те каже да ће држава ићи са тим да још више новца уложи у капиталне пројекте до краја године, како би подстакла даљи раст БДП-а.

Управо због тога, прогноза ММФ данас је да ће стопа раста Србије бити минус 1,5 одсто. Дакле, број један у Европи, најбоља економија, највећа стопа раста или најмања стопа пада у Европи је Србија за 2020. То је, дакле, та златна медаља коју смо добили, подвукао је Мали.


Остварен приход ПДВ-а већи за две милијарде динара

Министар финансија изјавио је данас да је остварен приход ПДВ-а већи за две милијарде динара у односу на планиране пројекције.

Јуче је био 15. у месецу, дан када се добијају приливи прихода од ПДВ-а у буџет. Две милијарде динара већи приход од планираног показује да нам добро ради економија, рекао је Мали.

То је најобјективнији показатељ успешности једне економије, рекао је министар финансија РТС - у додајући то омогућава држави да уради све што је планирано.


Указао је да су пројекције ММФ за српску привреде текле тако да је пре смо десетак дана била на минус три одсто, пре пет дана на минус 2,5 одсто.

То довољно говори о поверењу које они имају према нама. Наравно, честитам свим грађанима Србије на томе, јер ово јесте последица великих реформи које смо имали у претходних неколико година, рекао је министар.

Истиче да ММФ за следећу годину предвиђа Србији раст од пет одсто, док су наше прогнозе шест процената.
То ће бити огроман раст, један од већих у Европи, наводи Мали.

За грађане Србије, објашњава, та стопа раста даје могућност да се повећавају и плате у јавном сектору, пензије, минималац. Од следеће године биће и повећања пензија за 5,9 одсто, као и минимална зарада за 6,6 одсто, каже Мали.

Смањили смо и оптерећење на зараде за 0,6 одсто. То ниједна земља у Европи неће урадити. Зато очекујемо да ће до априла или маја наредне године просечна плата у Србији већ достићи ниво од 540 евра, казао је министар.

Подсећа да је пре само шест или седам година била 329 евра и истиче да је испуњено дато обећање да ће просечна плата до краја ове године премашити 500 евра.

Како каже, јавне финансије су нам потпуно стабилне, буџет је под контролом, а последња тема која је била са ММФ је буџет за 2021. годину.

Имамо контролисани дефицит, имамо пројекцију јавног дуга у односу на БДП испод 60 одсто. У потпуности се држимо параметара који нам дају могућност да нам буџет буде уравнотежен и развојни, навео је Мали и додао да ћемо до сада имати највише улагања у капиталне инвестиције.

Градимо аутопутеве, реконстуришемо пруге... Такође, у оквиру плана Србија 2025. почињемо радове на канализационој и водовоној мрежи. И све ће то предвидети буџету за следећу годину који ћемо представити скупштини, поручио је Мали.

Он очекује да ћемо ову годину завршити са већом стопом раста него што предвиђа ММФ и да ћемо бити ближе нули него паду од 1,5 одсто.

То ће бити огроман успех имајући у виду с каквим проблемима се суочио цео свет, па и Србија.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести