У 12 МЕСЕЦИ 13 ПУТА Ево колико фирми ИСПЛАЋУЈЕ 13. ПЛАТУ

Око 17 одсто компанија у Србији исплаћује 13. плату у неком облику. Осим класичне зараде, то може да буде и нека врста бонуса на плату, као вид стимулације који се радницима не исплаћује обавезно само на крају године, већ и у току године, посебно пред годишњи одмор, показују резултати истраживања Мреже за пословну подршку.
plata novac novcanik placanje
Фото: Pixabay.com/Ilustracija

Надлежни подсећају да је за исплату 13. плате главни предуслов да компанија остварује добре пословне резултате у току године, пише Телеграф.

- Зато овакве стимулације исплаћују углавном средња и већа предузећа, мада има случајева да се 13. плата исплаћује и у малим фирмама, са 15, 20 или 30 запослених. Данас је велика конкуренција, нема довољно квалификованих радника у Србији, па компаније на овај начин желе да награде своје запослене - истакао је Драгољуб Рајић, из Мреже за пословну подршку, подсећајући да због мањка квалитетне радне снаге многе фирме одустају од повећања обима посла и проширења капацитета производње.


Металац овако већ деценијама

Међу компанијама које већ око две деценије исплаћују тринаесту плату је "Металац". Драгољуб Веселиновић, власник ове компаније, каже да је фирма коју води и ове године испунила финансијски план, и у приходима и у добити.

- Зато и није било разлога да запослене не обрадујемо са 13. платом. То радимо већ деценијама. Наши запослени, њих 2.100, сада су добили половину од те плате, а другу половину би требало да добију 4. априла, када славимо дан фабрике - навео је Веселиновић.


Према подацима Савеза самосталних синдиката Србије, само прошле године профити привредних друштава износили су 864.190 милиона динара или 7,36 милијарди евра. Били су већи за четвртину, односно за 26,3 одсто у односу на 2021. годину.

У Асоцијацији слободних и независних синдиката истичу да, у складу са тим бројкама које сведоче о добицима привредника у Србији, и 13. плата може да се сведе на учешће у добити.

- Ако је фирма добро пословала, онда послодавац, ради стимулисања запослених, може да даје ту плату као вид њиховог учешћа у његовој добити. Ипак, читала сам да само око 12 одсто послодаваца исплаћује 13. плату, што је исувише мало, јер имамо велики број страних компанија и трговинских ланаца које успешно послују у Србији - сматра Ранка Савић, председница асоцијације, додајући да 13. плата није обавезна, али јесте опорезована и третира се као редовна зарада.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести