Јабукама вредност порасла за петину

Јабуке се у Србији гаје на око 24.000 хектара, а последњих година просечна годишња производња већа је од 300.000 тона.
Berba jabuka Foto:Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Лане је из Србије извезено више од 220.000 тона јабука и остварен приход већи од 125.000.000 долара, што је бољи извозни резултат него 2015. године, када је извоз јабука у Србију донео 102 милиона долара. Будући да је ова година, због лоших временских прилика, била веома тешка за пољопривредну производњу, род јабука биће мањи, али су зато цене више.

– Ове године воћарску производњу, па наравно и производњу јабука, пратили су велики проблеми – рани пролећни мразви, лоши временски услови током опрашивања и оплодње, град, суша, а потом и снажни ветрови, који су Срему и Банату срушили противградне системе и приузроковали велике штете – каже професор Пољопривредног факултета у Новом Саду и члан Одбора Српске академија наука за село Зоран Кесеровић. – То је, наравно, утицало на род па очекујем да ће бити око 15 одсто мањи. 

Цена јабука ове године виша око 15 до 20 одсто

Он указује на то да је цена јабука ове године, просечно гледано, виша око 15 до 20 одсто. Разлог за то, указао је наш саговорник, лежи и у томе што је у Европи приметан пад производње јабука, пре свега и Пољској, а потом и Италији, што је утицало на њихову високу цену на српском тржишту. По његовим речима, цена некласиране јабуке у бокс-палетама је од 0,50 до 0,60 евра по килограму, класиране у каратонској амбалажи између 0,65 и 0,80 евра, док се индустријска јабука продаје по 0,15 до 0,20 евра.

– Иако је сада цена изузетно висока, предлажем произвођачима да лагерују јабуке у савремене хладњаче јер мислим да ће цена и даље расти – казао је Кесеровић. 


Зарада ипак мања

Диркетор Ж „Воћар Сланкамен” Никола Котарац указује на то да је ове године цена јабука виша, али да је род значајно мањи. – Ове године ће, у односу на прошлу, а због лоших временских прилика, род бити мањи око 40 до 50 одсто – каже Котарац. – Самим тим, и зарада ће бити мања и поред тога што је цена виша.По његовим речима, прошле године индустријска јабука стартовла је са шест динара килограм, а на крају се продавала за 11, док се ове године кренуло са 14 динара, а сада је цена 19 и 20.– Цена конзумне јабуке, која се махом пласира на руско тржиште, ове године је од 50 евроценти па навише, у зависности од квалитета, док је прошле године цена била од 40 до 60 евроценти. 


Јабуке из Србије се извозе, осим у Русију и Италију, и у друге европске земље, а стижу и до скандинавских земаља, па и Велике Британије. Он указује на то да је структура сортимента прилагођена извозним тржиштима – руском, европском, азијском и афричком, те да је у последњих десет година значајно повећана и осавремењена производња, што је допринело и повећању извоза. 

– Увођње сваремених технологија допринело је да се за десет година значајно повећају производња и извоз: 2006. извезено је око 35.000 тона, а прошлогодишњи извоз јабука је ту воћну врсту сврстао међу десет најбољих извозних пољопривредних производа

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести