КАКВЕ СУБВЕНЦИЈЕ ЧЕКАЈУ ПАОРЕ 2024. По хектару најмање 12.000 и гориво јефтиније за 50 динара

Предлог Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, којим се, између осталог, предвиђа повећање износа субвенција и премија за млеко, ушао је у скупштинску процедуру.
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва, илустрација

Највећа новина у овом предлогу јесте што ће држава давати земљорадницима подстицаје за пет пута веће површине него сада. Уместо до 20 хектара, од Нове године пољопривредници ће добијати подстицаје за обраду њива до стотину хектара.

Висина подстицаја, како је наведено, биће минимум 12.000 динара по хектару. Реч „минимум”, која стоји у предлогу Закона о подстицајима важна је за пољопривредна удружења, јер ће у тој речи имати упориште у регулативи за даље преговоре са представницима министарстава пољопривреде и финансија о повећању подстицаја за биљну производњу. Ове године паори су добијали 12.000 динара по хектару до 20 хектара, али је држава исплаћивала приде још 6.000 динара као подстицај за гориво па су земљорадици по хектару имали 18.000 динара.

Друга новина која ће бити на снази од Нове године односи се на ниже акцизе за дизел гориво које је пољопривредницима знатан трошак. Од 1. јанаура 2024. године акциза ће за земљораднике коштати 14,24 динара по литру уместо 64,24 динара, колико сада кошта, што значи да ће пољопривредници имати по литру за 50 динара јефтиније гориво. Међутим, разлику од 50 динара по лутру оствариће кроз повраћај новца, а то значи да ће на бензинским пумпама гориво плаћати 179 динара за литар, колико дизел кошта за њих, уместо 215 динара колико тренутно кошта за остале купце.

Фото: Дневник/Ф. Бакић

Поводом ових новина, земљорадника Радослав Адамовић казао је за „Дневник” да се назиру помаци да пољопривредницима, али и привреди у целини крене набоље, јер је пољопривреда најзначајнија привредна грана земље. - Преостаје нам још доста састанака са представницима државе да се наши захтеви уваже. За сада смо, углавном, заодовљни што ће се, уместо 20 хектара, државни подстицај давати до стотину хектара, али нам предстоје преговори око повећања субвенција, којима нисмо задовољни - казао је Адамовић.

100 хектара држава субвенционише, а не, као ранијих година, највише20 хектара

Како се наводи у документу Предлога, објављеном на сајту Народне скупштине Србије, циљ ове измене је да пољопривредна газдинства остваре право на подстицаје за оптималну површину пољопривредног земљишта и повећају своју конкурентност, нарочито у отежаним условима за производњу у последњем периоду.

Повећан је, такође, минимални износ за основне подстицаје по површини биљне производње са 6.000 динара на 12.000 динара, као и минималан износ премије за млеко са 10 динара на 15 динара по литри млека.


Сточари треба да пријаве шта држе од животиња

Прецизира се и услов за остваривање права на коришћење подстицаја у сточарству у вези са пријавом врсте и броја животиња, тако што се прописује да се у Регистру пољопривредних газдинстава пријављује гајење одговарајуће врсте животиња, односно подаци о врсти животиња и броју газдинства (ХИД) на којима се животиње држе или узгајају.

Поред тога, Предлогом закона усклађује се дефиниција „пашњака” са прописима којима се уређује пољопривредно земљиште и предлаже се скраћење рока за подношење жалбе, у циљу убрзања поступка и скраћења временског периода који је потребан за ефективну исплату подстицаја након доношења решења којим се утврђује право на подстицаје.


Предлогом закона прописује се и да је корисник који је остварио право на подстицаје за биљну производњу за пољопривредно земљиште које је обрађивало друго лице у своје име и за свој рачун, дужан да врати новчана средства и плати затезну камату, почев од дана исплате подстицаја, за укупан износ који је остварио по основу права на подстицаје за биљну производњу за ту календарску годину.

Фото: Берба камилице комбајном у атару Сенте фото:Милорад Митровић 

15 динара по литру млека субвеција догодине

Наведено је предложено из разлога што су, како се наводи, у последњем периоду уочени случајеви злоупотреба остваривања права на подстицаје у смислу да подстицаје остварује власник парцеле, а не пољопривредник који стварно обрађује земљу, услед тога што власник парцеле са пољопривредником не закључује писани формални уговор о закупу земљишта који би био подобан за упис земљишта у Регистар пољопривредних газдинстава. Предлогом је прописано да ради остваривања права на подстицаје за биљну производњу лице које обрађује пољопривредно земљиште које није у његовом власништву може министарству пријавити катастарске парцеле које обрађује, а које нису уписане у његовом пољопривредном газдинству.  

З. Делић
EUR/RSD 117.1205
Најновије вести