МИНУС ИМ НЕ СМЕТА У чачанским воћњацима у јеку резидба воћа, од тога зависи читав род

ЧАЧАК: Упркос ниским температурама у воћњацима широм Западне Србије у току је зимска резидба воћа. У воћњаку Института за воћарство у Чачку који се налази у Трепчи рездибу раде и жене и мушкарци.
с
Фото: РИНА

Посао, како кажу, није захтеван а и солидно је плаћен. Управо од квалитене резидбе зависи род за читаву годину.

- Оно што је најзахтевније јесте пројектовати род, да би се усагласила крупноћа плода и да се остави што више једногодишњих летораста који ће правити цветне пупољке”, рекао је за РИНУ Србољуб Лукић, резач воћа у Институту за воћарство.

Струка наглашава што се тиче времеснких осцилација доста утичу на будући принос, посебно смена и јаке температурне осцилације.

- Доста су присутне ниске температуре, па биљке још не могу да крену са вегетацијом. У погледу резидбе, посебан задатак је да се успостави однос између родности и раста, то се врши одређеним пререзивањем или једногодишњих и двогодишњих грана на одређеним местима. Циљ је да се обезбеди равнотежа измеђзу хранљивих материја и воде, посебно код јабуке, уколико се стабле не орезују или не раде како треба долази дои добијања плодова лошег квалитета који немају тржушну вредност. Поред тога треба истаћи да посебно код јабуке и крушке уколико се не врши резидба склоне су да уђу у алтернативну родност”, рекао је Ненад Поповић, руководилац производње у Институту за воћарство у Чачку.

Фото: РИНА

Поповић је појаснио и како заштити воћке у зимском периоду.

У овом периоду се не раде третмани до негде краја фебруара, и први третман требало би радити са бакарним препаратима и минералним уљима”, закључио је Поповић.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести