Недимовић: Нема нових случајева афричке куге

ДОРОСЛОВО: Нема нових случајева заразе афричком кугом свиња у Србији, а за досадашње случајеве највероватније је одговоран људски фактор, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић после разговора с представницима Удружења одгајивача свиња, чији чланови гаје петину свиња у Србији.
nedimovic
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

"На срећу нових сумњи нема јер смо успели да за сада на миркопростору то решимо“, рекао је Недимовић у Дорослову и објаснио да је афричка куга свиња као терориста који се тачкасто појављује у појединим срединама које су прилично удаљене једна од друге.

Он је додао да је појаву ове болести највероватније је изазвао људски фактор, јер на популацији дивљих свиња у Србији још нису уочене било какве промене.

"Мала газдинства су најугроженија због лоших биосигурносних мера, шансе да прође на веће фарме су минималне јер се савесно примењују мере а ради се на томе да људски фактор не допринесе“, рекао је министар и поручио да ће се Србија изборити и са овом болешћу као што се изборила и с много тежим болестима.

Он је додао да су ветеринари на терену и на располагање ће бити стављено колико год има ветеринара.

Недимовић је нагласио значај примене превентивних мера као и благовременог откривања симптома.

"Свако ко има угинулу животињу или симптоме заразе, па да ми морамо да интервенишемо еутаназијом, биће му надокнађена штета по тржишним принципима, и то је важно да се зна због дојављивања ако се болест негде појави“, рекао је министар.

Удружење одгајивача свиња Србије има 19 чланова а они укупно гаје око 600.000 товљеника, што је петина производње у Србији.

"Тренутно су на терену све фарме подигле биосигурносне мере које иначе имају, на много виши ниво, јер знате да ће држава обештити произвођаче у случају појаве и пријаве и еутаназије тих грла али шта ћемо ми сутра ако се затвори фарма", рекао је члан Управног одбора удружења одгајивача свиња Милан Цхатић из фирме "Дожа Дерђ“ из Бачке Тополе, и додао да је просек запослених од 30 до 160 људи.

Он је потврдио да је присутан покушај смањења цена, и рекао да се кланичари правдају да се извоз смањује, али Србија иначе мало извози, и није искуључио могућност да ће бити осцилације цена.

Током разговора министра с представницима удружења на столу су биле и друге теме као што су промена ветеринарског штема и система биосигурносних мера, а разговарало се и о системима даље подршке сточарству у Србији, речено је после састанка. 

Домаћин састанка у Дорослову била је компанија "Холо", велики произвођач свиња у овом крају Србије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести