ПАОРИМА ЈЕФТИНИЈИ КРЕДИТ Банке већ одобравају субвенционисане зајмове пољопривредницима; ЕВО КОЛИКА ЈЕ КАМАТА

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и ове године субвенционише најповољније кредите за пољопривредне произвођаче, за шта је у буџету опредељено 1,2 милијарде динара, а рок за подношење захтева је 15. октобар, објавило је ресорно министарство. 
e
Фото: Dnevnik.rs

Право на кредитну подршку имају физичка лица, носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетници и правна лица, односно земљорадничке задруге са најмање пет чланова, микро и мала правна лица. 

Физичка лица и предузетници могу остварити право на кредитну подршку под условом да је укупан износ кредита до шест милиона динара, а правно лице под условом да је укупан износ кредита до 18 милиона динара. 

Фиксна каматна стопа је три одсто на годишњем нивоу, односно један одсто за физичка лица са пребивалиштем на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, за жене, за оне који ове године навршавају највише 40 година живота, а на кредите за набавку ђубрива не плаћа се камата. 
Из Министарства пољопривреде наводе да је овај вид финансирања намењен инвестиционим улагањима у нову пољопривредну механизацију и опрему, за набавку животиња, развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства, инвестициона улагања у нову пољопривредну механизацију и опрему, као и за набавку хране за животиње. 

Фото: Dnevnik.rs

Субвенција се састоји у томе што држава плаћа разлику између комерцијалне камате и оне од три или један одсто. Поједине банке, са којима је министарство завршило поступак потписивања уговора, већ су почеле са пријемом захтева и исплаћивањем првих кредита пољопривредницима.

НЛБ Комерцијална банка, чланица НЛБ Групе, исплатила је први агро кредит из овогодишњег програма субвенција Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде клијенту из села Растине, у општини Сомбор, који ће средства искористити за развој сточарства. Кредит подразумева фиксну камату од три одсто на годишњем нивоу, уз додатну погодност у виду полисе осигурања купљених грла, за коју трошкове сноси Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, наводи се у саопштењу банке. 


Списак банака

Да би паори могли да добију јефтиније зајмове, Министартво пољопривреде је потписало уговоре с банкама, а то су Интеза, НЛБ комерцијална банка, Про-кредит банк, Уникредит банка, Халкбанка, Отп банка, Поштанска штедионица и Рајфајзенбанка. 
То значи да већ данас паори могу да оду у ове финансијске куће и поднесу захтеве за субвенционисане кредите.


Субвенционисани агро кредити одобравају се у износу до шест милиона динара за физичка лица или предузетнике, односно до 18 милиона динара за правна лица, уз фиксну каматну стопу и рок отплате до 60 месеци, у зависности од намене.

Циљ им је да подстакну инвестициона улагања у развој сточарства, ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства, као и да кроз посебне погодности додатно подстакну газдинства на подручјима са отежаним условима рада, особе до 40 година старости, као и жене, носиоце пољопривредних газдинстава.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести