Пољопривредници сат времена блокирали Варадински мост и центар Новог Сада

НОВИ САД: Незадовољни пољопривредници блокирали у 14.15 часова Варадински мост и центар Новог Сада.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Они су се на овај потез одлучили незадовољни понудом коју су данас добили у разговорима у Влади Србије.

Како сазнајемо, у питању је била једносатна блокада упозорења, која је око 15 часова окончана, након чега су трактори враћени на почетне позиције.

Пољопривредници су данас на састанку са премијерком Аном Брнабић и министром пољопривреде Браниславом Недимовићем добили гаранције да ће бити укинута забрана извоза свих пољопривредних производа, а понуда државе у односу на њихове остале захтеве биће им достављена, како су рекли, у наредних сат и по времена.

Пољопривредницима је понуђена откупна цена од 535 евра по тони за сунцокрет, која је за њих, како кажу, неприхватљива, а пољопривредници су предложили и укидање марже за маркете.

Адамовић: Чекамо одговор надлежних на наше захтеве до 20 часова

Некон неуспешних преговора са премијерком Аном Брнабић и министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, а затим и незадовољства одговором на захтеве који су добили данас послеподне, Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије је послала Влади Србије измењене захтеве и дала рок да надлежни одговоре вечерас до 20 часова.

Најавили су да ће ако до тада не добију одговор радикализовати протест организовањем блокада путева широм Србије.

Представник Иницијативе Радослав Адамовић је за Тан‌југ објаснио да се у мејлу који су нешто после 15 часова послали Влади Србије налази седам већ постојећих захтева, који су измењени у смислу прецизнијег дефинисања и тражења гаранција.

"Захтевамо да премија за млеко од 15 динара буде за целу годину, а не само за други квартал како су обећали. Што се тиче осталих захтева, они су понудили да субвенције за дизел гориво буду 22 динара за 60 литара по хектару, али ми тражимо 30 динара за 80 литара по хектару. Укидање забране извоза је у реду, али нисмо добили гаранције да неће бити уведене поново, па ми тражимо да се гарантује да забрана неће бити поново уведена до краја године", рекао је Адамовић за Тан‌југ.

Он је додао да им је понуђен мораторијум на кредите на 12 месеци, али да пољопривредници сада траже 24 месеца.

Адамовић је додао да не прихватају понуђени начин за процену елементарне непогоде, суше.

"Мораће да пронађу други начин да мере сушу. Коришћење станица РХМЗ нема смисла. На 50 километара колико обухвата једна станица може да буде киша, али да на следећих 20 ван тога имате Сахару", рекао је Адамовић.

Цену сунцокрета ће вечерас након њиховог састанка дефинисати Удружење Стиг из Пожаревца, па ће Иницијатива и пољопривредници након заједничких консултација изнети захтевану цену, рекао је Адамовић и додао да се одговор очекује за наведених шест захтева које су послали данас послеподне, а да ће захтев за цену сунцокрета бити накнадно изнет надлежнима.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Пољопривредници одбили понуду владе

За пољопривреднике је званична понуда коју су добили од Владе Србије неприхватљива, због чега су одлучили да наставе са протестима.

Како је за Танјуг рекао један од представника пољопривредника Радослав Адамовић посебно су незадовољни тиме што понуда за откуп сунцокрета није увећана, већ је и даље реч о 535 евра плус ПДВ, иако су пољопривредници тражили 700 евра по тони.

Један од пољопривредника из Раче Милан Милошевић рекао је Танјугу да су у комуникацији са колегама из Новог Сада, и да су позвали и друге пољопривреднике из свог краја да им се придруже.

"Остајемо овде целе ноћи, а сутра ћемо видети шта даље, да ли ћемо сви за Београд" - рекао је Милан Милошевић, ратар из Раче.

Иначе, Влада Србије данас је укинула је забрану извоза свих врста уља након комплетног увида у стање залиха, али и рекордних површина под засадом сунцокрета.

Пољопривредници захтевају субвенције горива, слободан извоз

пољопривредних производа, откупну цену сунцокрета од 700 евра по тони, мораторијум и замрзавање кредита, премију за млеко од 15 динара по литри, као и 30 одсто субвенција за ђубриво, а инсистирају и да се прогласи елементарна непогода због велике суше.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести