ПОСКУПЕЛИ МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ, МЕСО И ШЕЋЕР Светске цене хране у фебруару најниже за три године

РИМ: Светске цене хране су у фебруару пале на најнижи ниво у последње три године, саопштила је данас Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).
hrana Filip Bakic.JPG
Фото: Дневник (Филип Бакић)

У фебруару је забележени међумесечни пад цена свих главних житарица и биљних уља  који је више него надокнадио поскупљење млечних производа, меса и шећера.

Индекс светских цена прехрамбених производа за фебруар је пао са јануарских 118,2 поена на 117,3 поена, чиме је настављен пад светских цена хране који је започео у августу 2023. године, наводи се на вебсајту ФАО.

Вредност овог индекса је за 10,5 одсто, односно за 13,8 поена нижа него у фебруару 2023. године.

Цене житарица су месечно пале за пет одсто на 113,8 поена услед велике понуде на тржишту и очекивања добре жетве кукуруза у Јужној Америци, а цене биљних уља за 1,3 одсто на 120,9 поена.

Индикатор цена млечних производа је порастао за 1,1 одсто на деветомесечни максимум од 120 поена, а највише су порасле цене маслаца због веће увозне потражње купаца из Азије.

Цене меса су након седам месеци узастопног пада у фебруару порасле за 1,8 одсто на 112,4 поена, посебно због поскупљења живинског меса и говедине.

Индекс који прати цене шећера је порастао за 3,2 одсто на 140,8 поена услед забринутости за производњу у Бразилу, Индији и Тајланду.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести