РОДИЛА СТАРА ДОМАЋА СОРТА Баба ЗАПАТИЛА “Босут”, унука наставила ТРАДИЦИЈУ и на зараду се НЕ ЖАЛИ

У дворишту Татјане Мандић из Банатског двора, где год да се погледа бели се бели лук. Родила стара домаћа сорта „Босут“, коју је још њена бака Анка гајила, а они луковицу преносили из генерације у генерацију.
beli luk
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Донели је још из Лике кад су населили Молин, а онда касније дошли у Банатски Двор. Одолео је и сеобама и годинама и временским условима.Отпоран је и рађа. Сада је време за продају, купци наручују по 650 динара за килограм.

- Не сећам се кад је баба Анка „запатила“ ту стару сорту, али знам да је увек само свој бели лук вртела изнова и изнова, никад није мешала са неком другом врстом. Ми смо наставили традицију. Бели лук се сади средином октобра. Чешањ по чешањ, баш је из наше баште која је у склопу куће. Башта је велика и „скратили“ смо је тако што смо почели да садимо бели лук. Одговара му време, а нити се ђубри, нити третира ничим. Све је органско - прича Татјана.

Када продају приведу крају и оставе за себе део за садњу, таман дође период за нови круг. Будући да се ради о башти а не о њиви, корова нема и истребљена је трава, мада наравно – увек се појави и расте, али редовно се окопава између редова и плеви она тик уз лук.

На срећу „Босут“ је отпоран. До сада није било никаквог оболевања, једино када је сушнији период деси се да љуска буде жућа него иначе али то не утиче на сам плод.

- Бели лук вадимо када су стабљике полузелене тј. полужуте довољно жуте да је зрео, а ипак зелене да можемо да чупамо да се не покида, правимо бунтове по 30 комада које вежемо и качимо на котарку где има промаје, а тамно је и да се суши. Након мало више од две недеље крећемо са чишћењем - каже Татјана.

До зиме и до мразева бели лук се чува на хладном и тамном месту, на промаји. А после може уж фрижидер. Конзумација је пожељна током целе године

Плодна земља

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести