САВРЕМЕНА АГРОТЕХНОЛОГИЈА У СЛУЖБИ ДОБРОБИТИ ЖИВИНЕ Петлићи нису на цени

Холандска агротехнолошка компанија „Ин Ово”, која планира да оконча праксу уништавања нежељених младунаца мушких пилића, добила је кредит од 40 милиона евра за проширење свог пословања, саопштила је Европска инвестициона банка (ЕИБ).
а
Фото: Dnevnik.rs

Милијарде мушких пилића се убијају широм света сваке године убрзо након рођења јер се траже само кокошке за ношење јаја, преноси Ројтерс. Пилећим јајима потребно је око три недеље да се излегу, али „Ин Ово”, компанија са Универзитета у Лајдену, развила је систем велике брзине за скрининг и уклањање мушких јаја девет дана након почетка инкубације.

„Ова технологија значи побољшање у области добробити животиња и одрживости сектора живинарства, што се поклапа са општим приоритетима Европске инвестиционе банке”, рекао је потпредседник банке Крис Петерс.

Оснивач „Ин Ово” Воутер Бруинс рекао је да ће компанија користити средства за ширење пословања на међународном нивоу.

„И код нас се мушка пилад - петлићи након рођења успављују на хумани начин”, казао је за „Дневник” председник Пословне заједнице „Живинари Србије” Раде Шкорић. Колики број петлића се успава „Живинари Србије” немају прецизан податак, навео је, јер има власника у чијим се инкубаторима легу пилиће, који нерадо саопштавају такве податке.

Има, казао је Шкорић, и примера, додуше не тако честих, да се тове као и пилићи и онда продају као посебно означено месо - млади петлићи”.

И код нас се мушка пилад – петлићи након рођења успављују на хумани начин

- У свему следимо упутства Управе за ветерину па тако и када је успављивање петлића у питању и у погледу примене нових технологија. Све што се у свету примењује доћи ће и до нас у наредном периоду - казао је Шкорић.

Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести