СВЕ ЈЕ У БОЖИЈИМ РУКАМА За пар дана КАЈСИЈА у Миоковцима ће бити у ПУНОМ ЦВАТУ Воћари стрепе од мраза, ако температура падне испод нуле - све ће пропасти (ФОТО)

ЧАЧАК: Необично високе температуре за ово доба године, на улице су измамиле велики број шетача, али фебруарско и мартовско сунце измамило је и цветање воћа онда кад му време није. У српској престоници кајсије, селу Миоковци код Чачка, стабла су потпуно бела од цвета, а то је воћарима донело нове главобоље.
k
Фото: RINA

За пар дана кајсија ће бити у пуном цвату, ако тада дође до ниским температура и мраза онда од рода неће бити ништа. То се дешавало и ранијих година, стога стрепимо. Чак и да падне снег, не био проблем, али ако се темперутара спусти испод нуле онда ће шетете на кајсији бити огромне, рекао је за РИНУ Александар Сретеновић из Миоковаца.

Воћари против мраза покушавају да се боре на све начине, али ипак ништа није довољно добра заштита и како кажу род је у том случају само у Божијим рукама.

Видећемо шта ће бити. Што је до нас, ми дајемо све од себе, остало је у божијим рукама. Куповао сам неки руски антифриз, плаћао сам га 300, 400 евра по хектару, ништа. Ложио сам гуме по целу ноћ, ложио сам бале, радио сам све то и схватио сам да се од Бога не отима. Како он одлучи тако је, ја дајем све што је до мене, закључио је воћар Дарко Топаловић.

Фото: RINA

Стручњаци из Институтута за воћарство у Чачку истичу да једино резидба може ублажити евентуалне последице ниских температура јер она успорава рад биљака.

Фото: RINA

Воћари не могу да ураде пуно тога у овом периоду. Још увек траје резидба, што је добро да се то изводи у овом периоду јер ће то за пар дана одложити и стопирати кретање вегетације код орезаних стабала. То је једна до мера које могу предузети. Ту су редовне мере као што је пролећна заштита, третирање на бази бакра и минералним уљима. То је нешто што се редовно спроводи и то треба спровести у овом тренутку. Ко је закаснио са ђубрењем може то сада да изврши, али то су све мере које су редовне мере и које не утичу на заштиту од мраза и ниских температура, рекао је др Дарко Јевремовић, директор чачанског Института за воћарство.

Фото: RINA

За сада су у Чачку али и већем делу Србије цветала је само кајсија, ако изузмемо дзенарику која није гајена воћна врста и то су пре свега ране сорте које се налазе у фази пуног цветања и како температурни услови сада стоје нема никаквих проблема од оштећења јер су температуре током дана али чак и током ноћи изнад нуле. Међутим, уколико у наредних неколико дана буде температура испод нуле, минус један, два, може доћи до оштећења отворених цветова и то може нанети велику штету.

РИНА

Фото: RINA

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести