Због киша ТРУЛЕ ЗАСАДИ У ВОЋЊАЦИМА И ПОВРТЊАЦИМА, очекујте поскупљење на пијацама

БЕОГРАД: Њиве, баште, воћњаци и повртњаци у Србији су под водом због обилних падавина, а пољопривредници страхују да ће, због велике влаге и кише, биљке које су под земљом, али и над земљом иструлити, као и њихови плодови.
Voćnjak, kruške Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Dnevnik.rs

Пољопривредник Апостол Апостоловић из околине Трстеника каже за Курир да су се у том крају излили мањи потоци, али и Морава.

- Превише кише је за овај период године. Забринути смо и због винограда који су сада у фази цветања и потребно је 30 степени како би ушли у вегетативни део. Време је да се обави прскање, али због блата и кише не може тракторима да се уђе у виноград, него људи прибегавају ручном прскању када време дозволи. Трава је на све стране, те се и она у ово време сузбија прскањем. Надамо се да ће наредне недеље бити више сунца како би, колико-толико, спасли оно што се спасти може - наглашава Апостоловић:

- Све што је у земљи и над земљом је оштећено јер дуже време лежи у води. Кромпир је ухватила и пламењача, а на самом плоду је дошло до трулежи због оволике количине воде. Што се тиче јагода, трешања и малина, све је у фази труљења. Вишње имају преполовљени род, а због падавина и блата, као и малине, не могу да се оберу. Јагода ове године, осим што је иструлела, има и веома ниску цену.

Истиче и да су засади кукуруза и пшенице такође критично.

- На класовима се појавило црнило, што може да угрози плод. Све у свему, ова година је тешка за пољопривреднике, а ми не можемо да се боримо против више силе. С обзиром на то да ће бити мање плодова, цене ће вероватно на јесен бити веће.

Да су огромне количине влаге оставиле озбиљне последице на биљне културе, потврђује и агроаналитичар Милан Простран.

- И оно што је родило је иструлело или пропало. Киша ће смањити род у воћарству и повртарству и зато је цена висока без обзира на то што је сезонска. Киша је оставила озбиљног трага и у ратарским културама и онима које су биле спремне за предстојећу жетву. Кише су погодовале шећерној репи, али то су још зелене траве, те не знамо шта ће бити.

Као последица оваквих временских неприлика, каже, јавља се нестабилност по питању цене воћа и поврћа.

- Тек ћемо сагледати и проценити каква је ова година за пољопривреду, али не треба ширити панику међу грађанима.

Меда неће бити довољно ни за пчеле, у 60 одсто пчелињака пчеле су на ивици глади.

У најмање 60 одсто пчелињака Србије пчеле су на ивици глади јер после багрема скоро да нема никакве паше, упозоравају из Савеза пчеларских организација Србије.

- Велики је проценат воде у нектару. Честе кише су ометале медење и довеле до тога да је било превише дана без икаквог приноса. У багремову пашу ушли смо с празним плодиштима, јер су багрему претходили тешки беспашни дани, а и после багрема, такође су уследили беспашни дани, те су они који не селе у великој већини остали без меда, чак и без пуних плодишта, те меда неће бити довољно ни за пчеле - наводе из овог савеза:

- Следи права катастрофа ако се временске прилике не поправе. Дошли смо дотле да имамо пчелара коме је 30 кошница угинуло од глади усред багремове паше. Тешка година, а шта нам следи, тек ћемо видети.

(alo.rs)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести