Дани Милоша Црњанског у Новом Саду од 29. новембра

НОВИ САД: Манифестација “Дани Милоша Црњанског” биће одржана од 29. новембра до 1. децембра у Свечаној сали Матице Српске у Новом Саду.
milos crnjanski
Фото: Ilustracija

Првог дана у подне уводно предавање на тему “Тумачи дела Милоша Црњанског” одржаће Иван Негришорац, док ће о“Писцима у новосадским средњим школама” говорити књижевници Сава Дамјанов, Ђорђе Писарев, Владимир Кецмановић, Ненад Шапоња и Зденка Валент Белић.

Истог дана од 17 сати биће представљена монографија о Милошу Црњанском - “Агон и меланхолија (живот и дело Милоша Црњанског)” ауторке Горане Раичевић (Академска књига 2021), док ће програм првог дана бити завршен темом “Писци о Милошу Црњанском”.

Наредни дан у преподневним часовима (10х) биће организован округли сто „Дневник о Чарнојевићу“, поводом 100 година од првог објављивања тог романа.

Учесници овог скупа ће бити писци и теоретичари из Новог Сада - Лидија Мустеданагић, ауторка књиге о Црњанском Горана Раичевић, Горица Радмиловић, Бојана Поповић, Настасја Писарев и Милан Мицић.

На Округлом столу ће говорити Бојан Јовановић (Ниш), Зоран Суботички (Бечеј), Александар Петровић (Београд), Александра Стевановић (Крагујевац) и Младен Шукало (Бања Лука).

Млади песници ће бити део програма “Песничко уздарје Милошу Црњанском” од 17 сати, да би се од 18 одржала додела награде “Бескрајни плави круг”.

Последњи дан, 1. децембар, резервисан је за претпремијеру сценске поставке романа “Дневник о Чарнојевићу” у продукцији Банатског културног центра Ново Милошево, а уредник комплетног програма је др Зоран Ђерић.

Милош Црњански (1893 - 1977) био је један од најзначајних српских књижевника, рођен у Чонграду, у Мађарској, а преминуо у Београду.

Истакао се као песник, романсијер, есејиста и публициста, писао је и ликовну критику, радио је у дипломатији и новинарству, објавио путописну прозу и приповетке.

Убрајан међу 100 најзнаменитијих Срба, Црњански је познат по својим ремек делима од романа - “Дневник о Чарнојевићу” (1921), “Сеобе” - прва и друга књига (1929, 1962), “Код Хиперборејаца” (1966),“Роман о Лондону” (1971), и збиркама поезије “Лирика Итаке” (1919) и “Ламент над Београдом” (1962).

Од мемоара написао је чувене “Ембахаде” (1983), али и три запажене позоришне драме - “Маска” (1918), “Конак” (1958) и “Никола Тесла” (1967).

По „Роману о Лондону” снимљена је истоимена мини серија 1988. године, а у новије време тај роман је драматизован за сцену Београдског драмског позоришта, као и у другачијој верзији у Мадлениануму - “Милош Црњански”.

“Дневник о Чарнојевићу” био је игран кратко на позорници ЈДП-а, где ће сутра вече бити одржана премијера драме “Загреб - Београд виа Сарајево” ауторке Јелице Зупанц о фиктивном сусрету Иве Андрића и Милоша Црњанског.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести