Мокрањчеви дани од 14. до 20. септембра

БЕОГРАД: Музички фестивал "Мокрањчеви дани" биће 54. пут одржан од 14. до 20. септембра у Неготину у част композитора Стевана Стојановића Мокрањца.
1
Фото: Tanjug

"Уважавајући традицију и значај фестивала ''Мокрањчеви дани'', програмски концепт 54. фестивала чува идејну окосницу манифестације, чија је основна мисија промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, доприноси афирмацији његовог и уопште српског музичког стваралаштва и извођаштва, са акцентом на неговању хорске традиције", истиче проф др Соња Маринковић, селектор фестивала.

Програм ће и ове године чинити натпевавање хорова и концерти хорова.

На традиционалном "Натпевавању хорова" наступиће "Корикос", један од најистакнутијих вокалних ансамбала у Њујорку, хор "Девана" из Амстердама, посебно формиран због учешћа на фестивалу "Мокрањчеви дани" 2019. године, који ће тек након фестивала у Неготину наступити у Београду, Ротердаму и Амстердаму, Хор КУД "Станко Драгојевић" из Подгорице са традицијом хорског певања дугом више од 139 година, овенчан бројним међународним наградама.

Учествоваће и Градски мешовити хор "Вардар" из Скопља, следбеник првог градског хора у Скопљу, формираног далеке 1907. године, Камерни хор Лавиринт из Зајечара, који негује вокалну музику домаћих и страних аутора различитих епоха и Градски мешовити хор "Абрашевић" из Ваљева, који слави 114 година постојања и рада.

На фестивалу ће наступити и Камерни хор Музичке школе "Мокрањац" из Београда под диригентском палицом Милице Ðокић, победник натпевавања 2017. године, Хор "Преподобни Рафаило Банатски" из Зрењанина под управом Сенке Милисављевић и дечји хор "Радост" из Москве под управом Јекатерине Александровне Дунајеве, који редовно наступа у најпрестижнијим концертним дворанама у Москви.

У част великом поштоваоцу Мокрањца и његове заоставштине, једном од оснивача и организатора "Мокрањчевих дана", композитору Константину Бабићу, а поводом 10. годишњице његове смрти, на 54. "Мокрањчевим данима" биће приређен концерт песама под називом "Запреплетум-расплепетум" на којем ће наступити мецосопран Драгана Поповић, тенор Љубомир Поповић и пијаниста Милан Шуменковић.

Концерт чувеног џез саксофонисте и композитора Јована Маљоковића и његовог "Балкан санса бенда", као споја џеза и традиционалног музичког наслеђа Балкана, биће још један омаж Мокрањцу и његовом ванвременском делу.

Публика ће имати прилику да погледа и "Чикаго" у режији Кокана Младеновића и извођењу ансамбла Позоришта на Теразијама.

Биће приређен и програм посвећен барокним облицима пасакаљи и чакони, у извођењу чембалисткиње Светлане Стојановић Кутлаче.

Наступиће и Београдски камерни оркестар "Љубица Марић" предвођен диригентом Радетом Пејчићем, а на програму насловљеном "Црни Горо" претежно ће бити дела савремених српских композитора.

Најављен је и богат пратећи програм, а завршница фестивала биће концерт Хора и Симфонијског оркестра РТС-а под руководством Бојана Суђића са делима Стевана Мокрањца и оригиналним тумачењем "Реквијема" Волфганга Амадеуса Моцарта.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести