Концерти страних музичара у Србији: Феми Кути, Still Corners, Nouvelle Vague...

Феми Кути, Still Corners, Nouvelle Vague, Soulfly, Emma Ruth Rundle, Endless Boogie, неки су од иностраних музичара који ће свирати у Србији, у два града – Београду и Новом Саду, током јула и августа.
d
Фото: Pixabay.com

Америчка музичарка Ема Рут Рандл (Emma Ruth Rundle) гостоваће први пут у Србији и то у петак, 21. јула на сцени Новосадске Синагоге.

Ова дама је свестрана америчка уметница која се у својој креативности кретала кроз различите и увек снажне и јединствене изразе, од сањиве апстракције (као на њеном деби албуму “Electric Guitar: One”), до истраживања гласних и максималистичких текстура звука (као у пројектима њених бендова „Marriages”, “Red Sparowes”, “Nocturnes”, или до тихог и минималистичког акустичког израза на албуму “Some Heavy Ocean”.

Гитаристкиња, текстописац, певачица, композиторка, такодје и визуелни уметник, живи у граду Портланду, у држави Орегон.

Последњи албум “Engine of Hell” који на актуелној турнеји Ема изводи у целини, сваку нумеру на материјалу, сама за концертним клавиром и акустичном гитаром, представља својеврсну прекретницу у њеном животу и раду.

Њен албум “Engine of Hell” је оно што је сама Emma Ruth Rundle рекла - “ствари се морају променити, и овим албумом ствари су се промениле за мене”.

Специјални гост на концерту биће Вилијам Фаулер Колинс (William Fowler Collins), истакнути музичар и композитор из Новог Мексика, чија се музика протеже кроз подручја нове класичне музике, минималистичке и дроне музике и слободне импровизације.

Амерички састав “Endless Boogie” је квартет из Бруклина који постоји од 1997. године и свирају спој краут и стонер рока са блузом и бугијем, где су песме ‘џем за џемом’ како је описао и оценио Паул Мајор, гитариста и певач бенда.

Ова група ће први пут свирати у Србији – 22. јула на сцени Клуба Дома омладине Београда.

Објавили су двоцифрени број албума, где спадају и неколико ливе издања, а песме од групе “Endless Boogie” обично трају ван свих стандарда, често и преко 20 минута.

Дом омладине Београда и “Бинта Соунд” представљају велики концерт афричког музичара Фемија Кутија из Нигерије и његов бенд “The Positive Force” 23. јула у клубу Барутана, испод Калемегдана, као његов нови повратак у Србију.

Један од највећих живих афричких музичара, свакако највећа звезда жанра афробит, вишеструко “Граммy” номиновани, амбасадор је УНИЦЕФ-а.

Принц афробита, велики борац за политичку и социјалну правду, доследан наследник свога великог оца Феле Кутија.

Последњих година, Феми Кути је имао соло концерте у Београду на отвореном, и то у Доњем граду Калемегдана и на Летњој сцени Студентског културног центра (СКЦ).

Са Фемијем на сцени, наступаће и наш истакнути музичар Игор Винце и то на месту перкусионисте, који већ више од једне деценије наступа и сарађује са Фемијем Кутијем, што је учинио и на споменутом наступу на Калемегдану.

Афробеат, урбани, модеран и хибридни музички универзум, спаја се са стиловима - џез, фанк, панк и хип-хоп.  Рођен 1962. године, Феми је одрастао у Лагосу у Нигерији, где је почео да свира саксофон са 15 година.

Своје прве кораке на сцени направио је када се придружио групи “Egypt 80”, коју је предводио његов отац, легендарни Фела Аникулапо Кути.

Онда је 1987. Феми Кути створио своју групу The Positive Force. 

Након 35 година, десетак албума и хиљаде концерата, Феми Кути остаје један од највећих уметника Африке.

Чувени амерички хеви метал бенд “Soulfly” стиже поново у Србију 27. јула у Дом омладине Београда, а последњи пут су у престоници били 2019. године на сада већ бившем фестивалу “Беер Гарден” на Ади Циганлији.

Овог пута њих доводе концертне прподукције “Honeycomb Live” и “Connected Agency”, а бенд води са легендарни фронтмен Макс Кавалера, који је преко две деценије предводник метал сцене.

Њихов јединствени спој треша, грува и племенских утицаја редовно одушевљава публику широм света. 

Заправо, како наводе стручњаци, жанровски су веома разнолики: nu metal, thrash metal, groove metal, и death metal. Као предгрупа на концерту бенда метал састава наступиће бенд “Стомп” - петочлани кросовер хардкор/метал састав који је настао из пепела неколико познатих београдских бендова са андерграунд сцене.

Овај ХМ састав чине -  певач Јован Доркин, Немања Којић Којот, познатији као Хорнсман Coyote – лидер бенда “Eyesburn” на гитари и пратећим вокалима, Драган “Лала” Витасем на гитари, Дејан “Кајоа” Ћурувија на басу, и Дејан “Боске” Миљковић за бубњевима.

Француски састав – атракција “Nouvelle Vague” гостоваће 30. јула у Ботаничкој башти “Јевремовац” у оквиру серијала “Garden Sessions”.

Група је настала 2004. године и врло брзо је унапредила свој основни концепт и појам "цовер бенда", односно уметника који снимају обраде, и почео да одушевљава публику која готово заборавља оригиналне верзије када чује њихов звук.

Уследиле су им успешне светске турнеје, а били су неколико пута и у престоници Србије – Силоси, Београдска Арена, Калемегдан, на Nišville Jazz фестивалу у Нишу.

Са неколико студијских албума и обимним светским турнејама под својим именом, Nouvelle Vague  је прославио 19. годишњицу, уз паузу у време пандемије корона вируса.

Прва два студијска албума “Nouvelle Vague” (2004) и “Bande A Part” (2006), дефинисала су њихов јединствени звук са Bossa нова верзијама “New Wave Classics”-а.

Каснији хваљени албуми објављени су 2010, 2016. и 2019. године, а бенд је наступао пред одушевљеном публиком широм света током своје каријере дуге скоро две деценије.  

Током 2018. године продукција Ноувелле Вагуе-а открила је да се бенд враћа својим коренима: акустична гитара, неколико клавијатура, мало амбијента и две певачице (Melani Pain, Elodi Frege и/или Фиби Килдер). 

Са недавном смрћу оснивача бенда Оливијеа Либоа, постава бенда је поново преуређена.

Након распродатог концерта у Дому омладине пре скоро четири године у сали “Американа”, synth-dream поп бенд “Still Corners” враћа се у Београд на датум 1. августа у клуб Барутана испод Калемегдана.

Овај британско–амерички бенд тако ће имати њихов први наступ на отвореном у Београду.

Бенд “Still Corners” чине Грег Хјус (Greg Hughes) и Теса Мареј (Tessa Murray), а њихове песме бележе милионске прегледе на Yоутубе платформи и имају армију фанова широм света. 

Грег Хјуз, ‘емигрант’ из Америке упознао је Тесу Мареј на железничкој станици у Лондону, након чега су почели заједно да стварају музику као дуо „Still Corners“.

Инспирацију проналазе у непролазним нумерама композитора филмске музике, као што су недавно преминули легендарни аутори - Вангелис и Енио Мориконе.

Многе њихове песме - ‘Fireflies’, „Strange Pleasures“, „Beginning to Blue“ и „The Trip“ су биле коришћене и у многим филмовима и ТВ серијама.

Као предгрупа “Still Corners” наступа Портланд, енглески састав у ком Jente Pironet представља публици његов нови соло пројекат који доноси ноте меланхоличног задовољства, музичких записа снажних емоција и важних животних тренутака.

Ирски састав “The Murder Capital” први пут ће 7. августа гостовати у Клубу Дома омладине Београда.  У питању је први интелектуални инди-рок бенд чији је деби албум “When I Have Fears” доспео у првих 20 места на топ листи у Великој Британији.  

У листу “Гардијан” су га описали као “изванредан дебитантски албум сјајног новог бенда који свира као да се не шали”.

У јануару су издали свој први, дуго ишчекивани албум “Gigi’s Recovery“.

Њихов звук карактеришу комплексни ритмови, изражени елементи електронике и утицај индустријала  - чиме залазе у поље још смелијег звука.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести