Дунавски дијалози до 30. септембра у Новом Саду

НОВИ САД: Осмо издање Дунавских дијалога, међународног фестивала савремене визуелне уметности отворено је у уторак кустоским вођењем кроз поставке, а од данас је и пред новосадском публиком.
d
Фото: danubeartfest.org

У нешто суженом обиму него претходних година, због епидемије коронавируса, фестивал ће представити најактуелнија збивања у визуелној уметности подунавског региона кроз пет изложби на којима учествује 22 уметника из 10 земаља. Новосадски Бел арт у сарадњи с београдским галеријама Икс Витамин и Звоно на три самосталне изложбе у Бел арту, Малом ликовном салону и СУЛУВ-у представља радове три уметника млађе генерације Миће Стајчића, Верољуба Наумовића и Вука Ћука.

По речима Весне Латиновић, директорке фестивала поносни су што су упркос пандемији успели да буду један од првих међународних културних догађаја на којима су присутни кустоси и уметници из иностранства. Пролетос, у време потпуне неизвесности одлучили су да наставе припреме за фестивал и у сарадњи са кустосима Савом Степановим, Сорином Јеца из Темишвара и Амијем Бараком из Париза успели су да приреде и две колективне изложбе наших и уметника из иностранства.

Поставка у Музеју савремене уметности Војводине је међусобни уметнички дијалог шест аутора из Србије и Румуније, међу којима су Петер Јеца и Сања Радусин, Јоан Аурел Муресан и Наташа Теофиловић као и Ана Адам и Владимир Татаревић. На централној изложби, у Галерији ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, радове представља 12 уметника Антал Лакнер из Мађарске, Татјана Данеберг (Аустрија), Пуша Петров (Румунија/ Француска), Ото Худец (Словачка), Иван Мудов (Бугарска), Олексиј Саи (Украјина), Александер Тинеи (Мађарска/Молдавија), Отмар Херл (Немачка), Ана Јосиповић (Хрватска) и наши аутори Ана Адамовић, Орјен Ђурић и Милена Милосављевић.

Уметнички директор и један од селектора Сава Степанов говорећи о избору теме овогодишњих Дијалога „Quo vadis homo?“ је указао да је намера била да се у данашњем свету сагледа однос технологизације и капитала, који је веома битан за данашње друштво јер се ради о невераватној спрези. Крупни капитал је преозбиљна тема, 360 људи има већи капитал од осталог света, а увезан је са напретком науке и технологије коју је ставио у своју функцију.

У таквим околностима, како сматра Степанов уметност је једно од важних прибежишта, како би сачували споствен и идентитет и веровање да можемо да преживимо овакво стање које ће и даље трајати.

На овој изложби представљени су уметници који својом интуицијом и свешћу потпуно разумеју време у којем живе и на њега реагују. И радови који су опредељени према теми и они који су одступили од ње, сведоци су времена које нам се дешава, али и његови критичари, покушавајући да изнађу неку наду, да нас охрабре да одбранимо људски идентитет, сматра Степанов.

Сваки од експоната на централној поставци, по њему садржи, видљиво или невидљиво, свест о капиталистичкој употреби човека и чињеницу да живимо у технолошком добу које нас све више угњетава и чини да наше друштво буде дехуманизовано на сваки могући начин. Уметност јако добро реагује у кризним ситуацијама и по мишљењу Степанова и ова изложба ће то показати.


Мостови који граде заједништво

Две велике манифестације у Темишвару и Новом Саду, Art Encouters и Дунавски дијалози, отварају простор за шири дијалог који може да обликује свест друштвене заједнице у смислу подстицања креативних идеја за свеобухватнију и одрживију будућност, сматра Сорина Јеца Јановићи.

Како је додала, стога сматра изузетно релевантном везу коју стварају између ове две манифестације, између наших градова и земаља, јер то су мостови који повезују, зближавају, граде заједништво.

Те две велике манифестације постале су отворена платформа савремене уметности, стециште људи, идеја, култура и заједница, што је омогућило повезивање с глобалном уметничком сценом. Утицај и важност тих манифестација у региону обезбеђују отвореност структура, слободну комуникацију и могућност дијалога, поручила је Сорина Јеца Јановићи.


Кустос и критичар Ами Барак из Француске је указао да је, с обизиром да је пореклом из Румуније, врло добро упознат са историјом овог региона који је пролазио, чак и у скорије време, кроз разна искушења и сматра да је ово место добро изабрано за дијалог уметника о садашњем тренутку. Питање које су овогодишњи Дијалози узели за тему је веома инспиративно, уметници су током читаве историје човечанства покушавали да одговоре куда идемо и шта нас све још чека, као и какве ће бити последице наших дела. Шест уметника из различитих земаља које је одабрао покушавају на свој начин да одговоре на ова питања, ми их видимо као узбуњиваче, у неку руку их поредимо са Исусом који се враћа у Рим знајући шта га чека, зато је њихов рад испуњен стрепњом шта ће се десити.

Сорина Јеца Јановићи, менаџер у култури, издавач и галериста, а била је и члан тима Темишвар- Европска престоница културе, већ три године сарађује с Дунавским дијалозима на заједничким изложбама. По њеним речима, радови одабрани за дијалошку изложбу Нови Сад – Темишвар треба да одговоре на стрепњу, несигурност и страх у избору које човечанство чекају, а дијалог је управо пут којем можемо да се окренемо. Изабрани уметници су имали задатак да нађу ту дијалошку везу у овом свету који је различит, где нас све раздваја али у коме је увек могуће наћи везу. Уметници нам показују читање данашњице кроз дијалог који је увек могућ и може нас ујединити.

Изложбе ће моћи да се погледају до 28. септембра.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести