ОЖИВЕЛЕ СЛИКЕ ИЗГУБЉЕНОГ ВРЕМЕНА Археолози открили у Помпеји очуване фреске које приказују Тројански рат

Археолози су открили изузетно добро очуване фреске које приказују митске ликове из Тројанског рата, укључујући Хелену Тројанску, у најновијим ископавањима римског града Помпеје који је уништен у ерупцији Везува 79. године, објавио је Тајмс
e
Фото: Pixabay.com

Археолози су открили ликове Хелене и бројних других ликова из Тројанског рата на фрескама у трпезарији и сматрају да су фреске нека од последњих уметничких дела која су настала у Помпеји.

Фреске су насликане на високим црним зидовима велике трпезарије, а готово цео мозаички под у просторији садржи више од милион појединачних белих плочица, пренео је Би-Би-Си (BBC). Novootkrivene фреске нису рађене у традиционалном стилу, а приказују и Леду и Лабуда, чији је облик врховни грчки бог Зевс узео како би завео Леду, који су насликани заједно са њиховом ћерком Хеленом у сусрету са Парисом, пренео је Тајмс.

На фрескама је приказан и Аполон са пророчицом Касандром. Британски археолог Софи Хеј рекла је да су фреске веома високог квалитета. Трпезарија је откривена током последњих дана снимања документарног филма под називом "Помпеја: Ново копање", а први делови те грађевине пронађени су прошле године. Верује се да је грађевина којој је припадала трпезарија била у власништву политичара Аулуса Рустиуса Веруса. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести