ПУТИН С КУСТУРИЦОМ У КРЕМЉУ Ваше обраћање историји, чини ми се, може да буде веома занимљиво и продуктивно

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин угостио је данас у Кремљу српског филмског редитеља Емира Кустурицу, рекавши да Кустуричин приступ историји може да буде "веома занимљив и продуктиван".
p
Фото: Tanjug (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Уметност одражава реалност живота, а данас је само заборављена прошлост. Ваше обраћање историји, чини ми се, може да буде веома занимљиво и продуктивно, рекао је Путин Кустурици, преноси РИА.

Он је назвао занимљивим идеје српског редитеља о снимању филмова у Русији.

Те идеје су веома занимљиве и треба да разговарамо о њима, поручио је руски председник.

Кустурица је, са друге стране, захвалио Путину на, како је навео, "историјској правди".

Желим да вам захвалим за вашу личну историјску правду, коју смо ми Словени одувек имали. Ово што се сада дешава у Украјини је борба за нас. Видели смо шта се десило са Бандером у Хрватској када су протерали 230.000 Срба. Мислим да је ова аналогија веома важна за све, рекао је редитељ.

Додао је да планира да сними "руски триптих" од три филма по писцима Фјодору Достојевском, Николају Гогољу и Лаву Толстоју.

Имам идеју да направим триптих у новом свету, руски триптих, три филма. Први се зове ‘Инжењер лаких шетњи’ - то је моја савремена верзија Достојевског. Затим моја верзија Гогоља ‘Како се Иван Иванович наљутио на Ивана Никифоровича’ - веома смешна и мислим да је важно да се то сада уради. И трећи филм ‘Козаци’ Лава Николајевича Толстоја, навео је Кустурица.

Фото: Tanjug (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Он је рекао да планира да заврши каријеру након рада на "руском триптиху" и филму "Ловор" по делу Јевгенија Водолазкина.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести