Завршени Дани Зорана Радмиловића

ЗАЈЕЧАР: Раде Шербеџија добитник је Награде за најбоље глумачко остварење на 28. позоришном фестивалу "Дани Зорана Радмиловића" у Зајечару, за улогу Џорџа у представи "Ко се боји Вирџиније Вулф" по тексту Едварда Олбија, у режији Ленке Удовички и продукцији казалишта "Улисис", Бриони, и Београдског драмског позоришта.
z
Фото: Tanjug/zoranradmilovic.rs

Жири у саставу Небојша Брадић, председник, Душко Љуштина и Мирослав Радоњић, истој представи доделио је и Награду за визуелни идентитет "Крстомир Миловановић".

Образлажући награду, Небојша Брадић је синоћ, на завршетку фестивала, истакао да "виртоузна и суптилна, прочишћена до суштине, глумачка игра Радета Шербеџије дубоко промишља друштво и свет у коме живимо и умиремо“.

Лауреат Шербеџија путем видео линка захвалио је, како је истакао, "на величанственој награди која носи име мог пријатеља, једног од највећих глумаца на овим нашим просторима, Зорана Радмиловића Зокија.

Шта да кажем у часу примања награде. Цитираћу Бертолда Брехта који је рекао пред Други светски рат - заиста живимо у тешким временима. Да, ми заиста живимо у тешким, можда најтежим временима ове цивилизације. Сведоци смо ужасних еколошких катастрофа с којима се сусреће ова наша планета, сведоци смо неправедних ратова који узимају невине животе, сведоци смо ужасних корпуција, сведоци смо беде и немаштине у којој живимо и коју наш народ види. Шта мора уметност? Мора бити храбра, мора бити одважна, мора свету показати његово лице и наличје и власт присилити да се погледа у огледало. Морамо правити храбре, уметничке пројекте, самим тим бранити свој народ, своју нацију, своје људе. Да издрже, да победе зло око њих, да праве један достојанственији живот за своју децу. Живот који овај народ заслужује, сећајући се дивних Николе Тесле, Бранка Миљковића, Ивана Горана Ковачића. Живели. Не дајте се, истакао је Шербеџија.

Најбоља представа по избору публике, с просечном оценом 9,54, је представа "Сјећаш ли се Доли Бел“ Абдулаха Сидрана у режији Кокана Младеновића, у извођењу ансамбла Камерног театра 55 из Сарајева.

Управник театра Емир Хаџихафизбеговић упутио је писмо захвалности.

Драги пријатељи, неописива је радост када глумац на сцени доживи овацију публике, као награду за свој труд и рад на некој улози, представи, комаду. Још је већа радост када стручни људи и колеге препознају и оне танане детаље везане за нашу струку, па то и награде и дају му вредност. Међутим, мислим да је највећа радост за један театар и за један ансамбл, дакле за све оне који се виде и не виде на сцени, када представа освоји награду публике, а поготово на једном овако значајном и великом фестивалу као што је овај. Ово је наша колективна победа и колективна радост коју делимо заједно с редитељем Коканом Младеновићем... Театар је од старе Грчке па наовамо, увек имао два задатка. Да отвара проблеме и да поправља људе. Ако отвори проблем, то је већ био успех, а ако још поправи човека - то је тријумф театра, истакао је Хаџихафизбеговић.

Жири 2. Фестивала малих позоришних форми у саставу Иван Бекјарев, председник, Спасоје Ж. Миловановић и Ненад Новаковић једногласно је донео одлуку да за најбољу представу прогласи "Кројцерову сонату“ у извођењу Влада Керошевића.

Част је држати великана јужнословенског глумишта у наручју. Хвала вам, хвала Граду Зајечару, хвала вама драга публико зато што знате да дишете за ову сцену. А посебно вам хвала зато што сам открио на извођењу ове монодраме да умете и да не дишете. За то недисање мој аплауз вама... Ова награда која носи име овог великана чини ме посебним човеком. Ја сам вечерас постао бољи човек, и према томе бољи уметник, рекао је Керошевић.

Владимир Ђуричић, директор Фестивала "Дани Зорана Радмиловића", истакао је да га посебно радује што фестивал траје већ 28 година.

Било је година које су појели скакавци и које бисмо радије заборавили, али последњих година фестивал поново расте, крупним корацима граби напред и сада је један од најбољих позоришних фестивала у Србији данас, рекао је Ђуричић.

На крају фестивала, Жики Николићу, уреднику и водитељу емисије "Жикина шареница“, уручена је статуета Зорана Радмиловића и повеља за дугогодишњу промоцију Зајечара, фестивала, источне Србије, али и Србије у целини.

Жика Николић је као новинар учинио више за културу од оних који од културе живе, рекао је Ђуричић.

У част награђених изведена је представа „Бродоломке“ Казалишта Морузгва из Загреба.

На овогодишним "Данима Зорана Радмиловића" током осам дана у такмичарској конкуренцији и пратећим програмима одиграно је 17 актуелних позоришних представа из Србије, региона, Румуније, Бугарске.

Фестивал се завршава вечерас.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести