Рецепт дана: Пуњене паприке

Једно од традиционалних јела, које се на овим просторима лети увек радо припремало и јело...
punjene paprike
Фото: Youtube Printscreen

Састојци:

- 5 крупнијих паприка,

- со,

- уље

- брашно

За фил:

- 500 г млевеног меса,

- главица лука,

- 150 г пиринча,

- 2 шаргарепе,

- 2 чена белог лука,

- бибер

- алева паприка

- со

- уље

За прелив:

- 4 супене кашике киселог млек,

- 3 јајета,

- супена кашика брашна,

- со

Припрема:

1. Припремити прво фил. Ситно исецкати поврће и динстати га кратко у мало масноће. Додати пиринач, који се такође пропржи, док не постане провидан. Потом улити шољу топле воде или бујон и оставити да се крчка док пиринач не набубри. Скинути с ватре и посути алевом паприком и мало посолити.

2. потом је на реду млевено месо. Посебно га пропржити у масти с белим луком, док се не измрви (може да се дода и један парадајз, исецкан на ситне коцкице), сипати 50 мл вреле воде, додати со, бибер и оставити на ватри док не упије течност. Скинути с ватре.

 

3. Пиринач и млевено месо се помешају кад буду готови.

4. Очистити паприке, посолити их изнутра и сачувати „капице“.

5. Пунити паприке припремљеним филом, побрашнавити отворе и ставити „капице“.

6. Обилно посути уљем и посолити. Сипати воду на дно плеха и ставити да се пече у претходно угрејаној рерни на 180 степени око 40-45 минута.

7. Запршка се припрема на следећи начин: Помешати кисело млеко заједно с брашном, док се не добије хомогена смеса, додати једно по једно јаја и посолити. Мутити уз помоћ жице или виљушком и пребацити смесу у шерпу.

8. Угрејати на тихој ватри с мало воде и сачекати да проври.

9. Кад се сос згусне, скинути с ватре. По жељи се може исецкати першун и мирођија.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести