Ема Вотсон: Нисам самица, ја сам у „самопартнерству“

Глумица Ема Вотсон, прослављена Хермиона Грејнџер из серијала о „Харију Потеру“, прогласила се срећно неудатом, али не жели да је називају „самицом“ (single), већ сматра да је у „партнерству са самом собом” (self-partnered), преноси Радио телевизија Србије.
s
Фото: EPA-EFE ALBA VIGARAY

Позната енглеска глумица, манекенка и активисткиња, овај израз је сковала у интервјуу за британско издање часописа Вог. После објављивања одломака из интервјуа, на друштвеним мрежама се развила бурна расправа.

На Твитеру се излила бујица коментара на налогу Еме Вотсон, а уведен је и нови хаштаг #SelfPartnered. Дебата се проширила у медијима и јавности.

Многи су одушевљено прихватили изјаву Еме Вотсон, наглашавајући да партнерство није нешто чему безусловно морамо да тежимо или да се стидимо што немамо партнера и носимо етикету „самца“ (сингле). Многи су се изјаснили да им смета и одредница „неудат/неожењен“, јер не желе да их одређује нешто што нису.

У поменутом интервјуу, глумица је признала да није била уверена да је срећна зато што је сама, посебно када се приближила тридесетој години. Почела је да брине због све чешћих примедби да јој је време да има мужа и дете. Међутим, сада је схватила да се може бити срећан и без партнера.

Постоји читав жанр мемоара и литерарних записа који описују ову врсту патње. Обично ове књиге пишу жене које се приближавају доби, обично, од 40. године, које са страхом прихватају чињеницу да им самачки начин живота прија. И оне су готово целог живота веровале да уколико желе да истински буду срећне и испуњене, морају да се венчају, истиче психолог Бела Депол.

Многа социо-психолошка истраживања показују да људи негативније оцењују оне који нису у браку него удате и ожењене, између осталог оптужујући их да су хладни и отуђени. Међутим, како наводи Деполова, многобројне студије показују да у поређењу са људима који су у браку, самци имају много развијеније друштвене везе. Супротно њима, они који ступе у брак често постају изолованији. Окрећу се једни другима и маргинализују све остале друштвене контакте. Истраживања показују да то раде чак и ако немају децу.

С друге стране, у јавности се све чешће скреће пажња на статистику да преко трећине планете данас самује. У пошпулацији змеђу 25. и 35. године највише је самаца. Противници овог тренда и заговорници традиционалних вредности сматрају да је један од узрока ове појаве систем вредности модерног света, који је компромитовао породицу и њен значај, а брак свео на превазиђену категорију.

Зато су многи осудили Ему Вотсон због изјаве да је поносна самица, која наводно ужива у свом статусу јер јој омогућава да бесциљно лута из везе у везу, трагајући једино за површним задовољствима. Оптужују је да бекство од везивања, у ствари, значи бекство од одговорности и саможивост без обавеза.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести