Ко брине о Титовим тунелима?

САРАЈЕВО: Директор Кантоналне јавне установе за заштићена природна подручја Осман Делић затражио је Парламентарне скупштине БиХ одговор на питање у чијој су надлежности подземни тунели Титовог резиденцијалног комплекса на Стојчевцу код Сарајева, сазнаје Klix.ba.
1
Фото: Youtube Printscreen

Он у писму указује да су тунели административно припадају Опћштини Илиџа, а да се локалитет Стојчевца заједно са подземним тунелима налази у другој зони заштите Споменика природе "Врело Босне", а њим управља установа коју он води.

То подразумена да подручје Стојчевца, односно подземни тунели нису у власништву ове установе, али управљање усмерено на заштити и очувању природних, културно - историјских и других вредности јесте, указује он.

Делић каже да је покушаи да добије информацију о томе, а одговор је био да подземни тунели нису у власништву надлежних институција на државном нивоу, због непостојања закона о државној имовини на нивоу Босне и Херцеговине.

Делић скреће пажњу да се ради о објекту са великим туристичким потенцијалом и објекту који има значајну културно-историјску вриједност.

Кантонални завод за заштиту културно - историјског и природног наслијеђа Сарајево, ове подземне тунеле уврстио је на листу евидентираних споменика, написао је Делић уз питање у чијој су надлежности Титови тунели, преноси klix.ba.

 

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести