До поноћи рок за измене у бирачком списку за савете мањина

БЕОГРАД: Рок за подношње захтева за промену података - уписа и брисања бирача у Посебном бирачком списку за изборе за Националне савете националних мањина, заказане за 4. новембар, истиче вечерас у поноћ, речено је Танјугу у ресорном Министарству.
odzaci izbori Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Тачан број уписаних бирача биће познат након истека тог рока", навела је помоћница министра за људска и мањинска права и слободе у Министарству државне управе и локане самоуправе Ивана Антић. 

Скоро пола милона грађана Србије - припадника 22 мањинске заједнице, у недељу ће моћи да бира своје представнике за Националне савете националних мањина, а међу њима и припадници пољске и руске заједнице који до сада нису имали формиране националне савете, рекла је она. 

Интересовање припадника национаних мањина ове године статистички је веће у односу на претходне изборе, напоменула је Антић и додала да је то тренд који прати сваке изборе. 

"Пораст интересовања делимично је и резултат рада Министарства и Владе на препознавању Савета као тела које заступају интересе мањинских заједница, а и МДУЛС је на време почело кампању у циљу информисања припадника националних мањина о изборима и њиховом значају", рекла је Антић Танјугу.

Она је подсетила да су ово трећи редовни избори на којима се бирају чланови Савета и указала је на значај тих организација које имају овлашћења у области културе, информисња и образовања и службеној употреби језика и писма националних мањина.

Избори за Националне савете националних мањина организовани су на два начина - непосредно гласањем и посредно, путем гласања на електорској скупштини, објаснила је Антић.

Према њеним речима, 18 национаних мањина чланове ће бирати на непосредним изборима, а четири - хрватска, црногорска, македонска и руска путем електорских скупштина.

Број чланова Националних савета зависи од броја припадника националних мањина - минималан је 15, а максималан 35.

"Националне мањине до 10.000 припадника бирају 15 чланова Савета, до 20.000 - 19, до 50.000 - 23, а уколико имају измеду 50 и 100.000 бирају 29 цланова Савета" рекла је Антић и додала да ће све националне мањине, попут Мађара, Бошњака, Рома, које имају више од 100.000 припадника, бирати 35 представника.

Након избора, рок за објављивање коначне листе и резултата избора је 96 сати, односно 8. новембар до 20 сати, рекла је помоћница министра и додала да Савети, након што РИК објави резултате у Службеном гласнику, имају обавезу у року од 20 дана да конституишу Савете, формирају органе и врло брзо почну да раде.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести