Држава оснива Управу за игре на срећу

НОВИ САД: Посланици Скупштине Србије треба по хитном поступку да се изјасне о Предлогу за измене и допуне Закона о играма на срећу, а основни разлог за то је оснивање Управе за игре на срећу као органа управе у саставу Министарства финансија.
lutrija pixabay
Фото: pixabay.com

Новоформирана Управа за игре на срећу од 1. марта наредне године треба да преузме надлежности Пореске управе у области игара на срећу. Разлог за пренос дела надлежности Пореске управе на Управу за игре на срећу образлаже се унапређењем ефикасности контроле пословања у области игара на срећу те потребом постојања јединственог надзора у тој области. Измењени и допуњени Закон о играма на срећу предвиђа да Управа самостално извршава послове у области игара на срећу на целој територији Србије. Такође, Управа с даном почетка рада – а одређено је да то буде 1. март 2019. године – преузима државне службенике Пореске управе – Сектора за игре на срећу, као и предмете, информациони систем, архиву, опрему и средства за рад.

Иначе, по подацима Удружења приређивача игара на срећу, у том сектору је запослено 12.000 лица директно, а сваки запослени у тој индустрији подржава још седам радних места, што значи да та привредна грана упошљава готово 96.000 радника, укључујући и добављаче. То је, израчунали су у том Удружењу, 3,5 одсто целокупне радне снаге у Србији. Узимајући у обзир и чланове породица, то практично значи да од игара на срећу живи око 365.000 људи.


Ризик од прања новца

По процени ризика од прања новца, који је недавно израдила Управа за спречавање прања новца, у сектору игара на срећу степен претње од прања новца је висок, узимајући у обзир податке о покретнутим кривичним поступцима због кривичног дела неовлашћеног организовања игара на срећу као предикатног уз прање новца, односно оне који укључују запослене у том сектору, као и чињеницу да се у оквиру тог сектора обрћу велике количине новца.

Тим пре што се ради искључиво о готовини, а Управа износи податак да је вредност тржишта игара на срећу у Србији процењена на 355.000.000 евра.


Трећина запослених има високу стручну спрему, од чега је само ИТ професионалаца с највишим референцама стотинак, много је радника, и то младих, са средњом стручном спремом, што је, иначе, категорија у којој се бележи највећа стопа незапослености.

Стабилност тржишта рада, оцењује Удружење приређивача игара на срећу, гарантује и готово пола милијарде евра, с колико приређивачи игара на срећу доприносе БДП-у, и то директно, и са 174,2 милиона евра кроз порезе и друге дажбине које уплаћују у буџет и фондове Србије, плате запослених и нето профит, и индиректно с 344,2 милиона евра, за колико су повећали обим производње добављача, уз ефекат пословања индустрије игара на срећу који се прелива на друге привредне гране.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести