Скијање ове сезоне скупо и тражено; ски пас од 100 евра па навише

НОВИ САД: У домаће туристичке агенције као да је већ стигло лето. На шареним проспектима пламе њишу гране а фирст минут пунуде нуде десетодневни одмор у северногрчким летовалиштима у мају већ по педесетак евра.
skijanje
Фото: pixabay.com

Та сума није довољна ни за викенд у зимовалиштима код нас и у источном делу региона. Упркос томе што је за већину људи који нису склони зимским спортовима то и прескупо, љубитељи скијања се сналазе. Тако су на Копаонику и Јахорини распусти и викенд око празника Сретење већ пребукирани. Не заостаје у тражњи ни Стара планина, а интересовања има за суседну Бугарску која је већ више од деценије у односу цена/понуда хит међу многим љубитељима скијања.

Што се тиче Србије, наши људи на зимском одмору иду према ски-центру Копаоник. Све је популарнија и Јахорина, Стара планина такође има своје фанове. Коме је све то скупо, може затворити финансијску конструкцију у суседној Бугарској, а међу скијашима је веома популаран најмлађи ски-центар Банско.

Шта сваки од њих нуди?

На Копаонику се најповољније може летовати у хотелу Јуниор”, где полупансион за седам дана стаје 265 евра по особи. Једна од скупљих ставки је ски-пас. У сезони за седмодневно коришћење жичаре треба издвојити 15.700 динара.


Викенди обећавају

Ко хоће да прође јефтиније а и да се наскија, може одабрати ски-викенд, и то продужени. Снега има, а ове године је скијашима то последња брига. Ски-викенд на Јахорини с три ноћења и полупансионом стаје 98 евра, ту је урачунат и превоз, а и ски-пас је упола јефтинији.

Око сто евра стају и викенди у Банском и на Копаонику. Креће се ноћу па се с три ноћења  покрије четири дана скијања.   


Стара планина и скијалиште Бабин зуб има мало „јаче” цене. Тако седмодневни лигхт алл инцлусиве у хотелу са четири звездице стаје 469 евра по особи. То укључује доручак, лагани рукак и вечеру, плус једно пиће. На те трошкове треба додати и ски-пас, за који треба издвојити између 6.280 и 9.590 динара. Јефитније је на самом почетку сезоне, односно њеном крају. А ту не спадају скроз зимски месеци.

Многи скијаши већ годинама иду западније од Србије, на планинску лепотицу Јахорину у Републици Српској. Они који сами уплате аранжман од седам дана, платиће од 33 евра на дан, у зависности од објекта који одаберу. На то треба додати и ски-пас, који за тај период у шпицу сезоне кошта 98 евра. Коме је до луксуза, и то је тамо прилично повољно. Полупансион у хотелу „Бистрица” је од краја јануара па до краја сезоне од 28,60 до 38,90 евра на дан. 

Бугарски ски-центри су одавно освојили наше скијаше. У Банском седмодневни полупансион стаје од 161 евро до 194. Јефтинији је смештај у хотелима и пансионима који су удаљенији од жичаре. Дуж целог ски-центра у дужини од шест километара, вози гондола. Превоз аутобусом до станица гондоле је гратис. У шпицу сезоне ски-пас на седам дана стаје 116 евра.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести