Република Српска забранила увоз три тоне сунцокрета из Србије?

БЕОГРАД: Републичка фитосанитарна инспекција Републике Српске саопштила је да је забранила увоз 3.000 килограма сировог сунцокрета у љусци пореклом из Србије због, како је наведено, утврђеног повећаног присуства метала кадмијум. 
Suncokret 2 RHA
Фото: Dnevnik.rs

Међутим, у Фитосанитарној инспекцији Управе за заштиту биља Србије кажу за Танјуг да званично нису обавештени од стране Фитосанитарне службе РС о налазу повећаног присуства кадмијума у пошиљци сировог сунцокрета.

"Увидом у наш апликациони систем, а и провером на граничним прелазима, нисмо констатовали враћање пошиљке сировог сунцокрета у количини од 3.000 килограма која је наводно пореклом из Републике Србије", кажу у Фитосанитарној инспекцији.

У саопштењу надлежних из Републике Српске каже се да је приликом прегледа пошиљке, надлежни инспектор извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања остатака тешких метала.

На основу Извјештаја о лабораторијској анализи издатог од стране "Института за воде", Бијељина, у анализираном узорку је, кажу, утврђено повећано присуство кадмијума, изнад вредности прописаних Правилником о максималним дозвољеним количинама за одређене контамитенте у храни. 

На захев увозника, додаје се, извршена је суперанализа контролног узорка у "СП Лабораторији" у Бечеју у Србији којом су, како се наводи, потврђени резултати прве анализе, односно присуство Кадмијума у вредности од 0,581 мг/кг, чија је сумарна вредност изнад Правилником прописане вредност од 0,1 мг/кг. 

"Инспектор је Решењем забранио увоз спорне пошиљке и наложио враћање пошиљаоцу или уништавање под надзором надлежног инспектора", наводи се у саопштењу надлежних РС.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести