КС „СВИЛАРА“ Представа „Марадок Марадни - Остајем остати”

У Културној станици „Свилара“ вечерас у 19 сати биће изведена представа „Марадок Марадни - Остајем остати”, која покреће питање миграција и одласка из родног краја.
Glumačka ekipa predstave Foto: promo
Фото:  Глумачка екипа представе Фото: промо

Гледаоци је могу пратити и у онлајн преносу на Фејсбук страници КС „Свилара“. Овај пројекат, иза којег стоји новосадска глумица Емина Елор, поред поезије, укључује документарне текстове, као и сценски покрет и музику.“Уз елементе савременог стваралаштва и ангажованог театра, Емина Елор, Јудит Ласло, Роберт Ожвар и Бенце Салаи на сцену су поставили позоришни перформанс који је, поред поезије, обухватио документарне текстове, и различите импровизације, како сценско – покретне и музичке, тако и текстуалне и говорне.“ Режију, драматургију и кореографију потписује Габриела Црнковић.

– База наше представе су углавном наши ауторски текстови које смо писали на теме: „дом”, „матерњи језик”, „где је моја будућност”, „шта бих понела, а шта оставила ако бих пошла у свет”. Има ту и мађарске литературе, документарних текстова позајмљених од наших познаника, приљатеља, који су се одселили. Тако је „Остајем остати” постао један потпуно некласичан ауторски пројекат са елементима сценског покрета, видео снимака, сонгова – објашњава глумица Емина Елор.– Освет- љавамо лепе али и тешке моменте исељавања и напуштања родног краја. Великих сеоба је било, али се велике сеобе дешавају управо око нас. Тему смо анализирали из различитих углова, кроз призму уметности и позоришта са циљем да вишеслојно приступимо проблему напуштања родног краја. Да се заједно присећамо, да не заузимамо став, да анализирамо и разумемо. Или, да се само запитамо, да ли смо на добром месту? Где је дом? У нама или око нас? Свакако бисмо волели да „умесимо хлеб“, од кога ће свако моћи да одломи кришку и однесе је кући, срцу свом.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести