Изложба о баштини Јевреја у Градском музеју Суботице

СУБОТИЦА: Свакодневни живот Јевреја у Суботици тема је зложбе коју је приредио Градски музеј Суботице у оквиру пројекта ИНТЕРЕГ  Дунавског транснационалног програма „Rediscover - Поновно откривање, излагање и коришћење скривеног јеврејског наслеђа Подунавља”.
i
Фото: S. Kolović

Изложба као један од резултата пројекта пружа прилику за упознавање, разумевање и значаја нематеријалне и материјалне баштине јеврејске заједнице у граду на северу Бачке.

У Градском музеју Суботице наглашавају да кроз учешће у пројекту својим радом доприносе презентацији и популаризацији културне баштине суботичких Јевреја као посебне и јединствене вредности. Аутори изложбе „Свакодневни живот Јевреја у Суботици” су историчар уметности и виши кустос Љубица Вуковић Дулић, виши библиотекар Дора Хичик и графичар Чаба Лалић. Званично отварање изложбе је изостало због епидемиолошке ситуације, али је поставка у Градском музеју доступна посетиоцима до 10. јуна.

У овом пројекту Дунавског транснационалног програма учествује девет градова при чему је водећи партнер мађарски град Сегедин, поред Суботице партнери су још Бања Лука, Галати и Темишвар (Румунија), Котор, Мурска Собота (Словенија), Осијек (Хрватска) и Регенсбург (Немачка). У имплементацији пројекта учествују као придружени партнери Градски музеј Суботице, Румунски институт за истраживање националних мањина, Институт за културу, туризам и спорт Мурске Соботе и јеврејске општине Бања Луке, Осијека, Сегедина и Темишвара и Јеврејска заједница Црне Горе.  

Главни циљ пројекта је да се изнова сагледа, истражи, представи  и учини доступном скривена баштина јеврејских заједница са подручја држава партнера у овом пројекту.  Учесници у пројекту очекују да се као резултат обједињени културни капитал може манифестовати као база за истраживаче јеврејске баштине на овим подручјима, али и као конкурентни туристички производ доступан широкој и разноврсној публици.

Пројектом је замишљено да се осим већ пепознатљивијих јеврејских симбола у појединим срединама (синагоге, гробља, спомен обележја, јавне или стамбене зграде) истакне и заинтересованима укаже и на друге елементе културе, као и материјалне и нематеријалне баштине јеврејске заједнице.

Фото: S. Kolović

Јевреји живе у Суботици од 1775. године и од тада до данас јеврејска заједница је оставила бројне материјалне елементе културног наслеђа, као што су Синагога, зграда Јеврејске општине Суботица и Зимска синагога, јеврејско гробље, Палата Деметер која је данас зграда Градског музеја Суботица. Јавне збирке попут библиотеке, архива и музеја током свог постојања су деловале у смеру прикупљања, обраде, чувања и презентације обимног покретног културног наслеђа суботичких Јевреја, као што су књижевна дела, новине и часописи, архивски документи, предмети из свакодневног живота те бројна ликовна, књижевна и музичка дела. 

Тематске јединице приказане на изложби усмерене су управо на истицање појединих личности и институција, односно доприноса суботичких Јевреја културном, друштвеном и привредном развоју Суботице, а осврћу се на временски период од друге половине 18. века, када се појављују имена првих Јевреја у Суботици па до 1941. године.  Тематске изложбене целине базиране су на резултатима досадашњих истраживача јеврејске културе, чије су публикације приказане као саставни део изложбе, као и на грађи и предметима који се чувају у Градском музеју Суботица и Историјском архиву у Суботици, од којих се неки први пут стављају у контекст ове теме.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести