Плата софтвераша у Суботици упола мања него у Београду

Просечна месечна нето плата програмера у Србији је 1.225 евра, а највећа 7.500, колико је плаћена позиција софтвер инжењера у Београд, утврђено је истраживањем сајта за запошљавање ИТ кандидата helloworld.rs.
programer Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Није лако бити програмер Фото: Дневник.рс/Ф. Бакић

Специјализовани сајт за запошљавање ИТ кандидата до ових података дошао је преко 1.000 уписа плата кандидата, наводи се у саопштењу helloworld.rs.

Плате у ИТ индустрији највише зависе од година релевантног искуства, па просечна зарада сениор програмера износи 1.724 евра, медиор програмери зарађују 1.144 евра, а јуниори 736 евра.

7.000 програмера Србији недостаје

“Иако сениор програмери спадају у групу занимања која су у дефициту, највише расписаних огласа у 2020. је било за медиор програмере - чак 65 процената од укупно расписаних ИТ огласа за посао”, наводи helloworld.rs.


ЕУ има 825.000 слободних ИТ радних места

На основу података Европске комисије, у 2020. години било је око 825.000 слободних места на тржишту рада у сектору инфокомуникација. Више од половине (58 одсто) компанија у том сектору изјаснило се да је за њих великии изазов пронаћи ИТ стручњаке са одговарајућом вештинама. Недостатак радне снаге у технолошкој индустрији може угрозити конкурентност предузећа, а тиме и укупан економски развој.


На висину зараде утиче и технологија којом раде програмери, а по том критеријуму најплаћеније у ИТ индустрији су Technical Lead, са просечном платом од 2.520 евра и Delivery Manager, са просеком од 2.300 евра.

Послодавци су прошле године највише тражили програмере са познавањем Јаваскрипт, Јаве, НЕТ-а, ПХП-а, Пајтона, као и технологија Ц и Ц++.

У просеку, најбоље плаћен ИТ центар у Србији је Београд, са просеком од 1.664 евра, следи Ниш са 1.229 евра, Крагујевац где је просечна плата 1.196 евра, Нови Сад са платом од 1.104 евра и Суботица где је просек 831 евра.

Поред београдског софтвер инжењера, са платом од 7.500 евра, у Нишу је најплаћенији техникал лид, са платом од 3.500 евра, најплаћенији ИТ Новосађани су на позицијама софтвер девелопера и ИТ менаџера са платама по 3.000 евра, у Крагујевцу је то Chief Technology Officer који је плаћен 2.888 евра, док је у Суботици најбоље плаћен Software Architect са 1.700 евра.

С друге стране, недостатак радне снаге у ИТ сектору је велики изазов за компаније и послодавце, а овај тренд ће опстати и у наредним годинама.

У Србији је ИТ индустрија забележила расти у 2020. години. Истовремено, нашој земљи недостаје најмање 7.000 ИТ стручњака годишње, а позиције у овом сектору остале су на врху најплаћенијих. Другим речима, ИТ сектор у Србији постаје све важнији: вредност ИТ услуга константно расте, као и број запослених, што је довело до веома високих плата ИТ стручњака, а они који се одлуче да стекну одговарајућу експертизу, не чекају ни дана на посао у струци.

ИТ тржиште у Србији је, у пркос пандемији, наставило да расте, а извоз ИТ услуга је само у првојполовини 2020. године достигао чак 702,7 милиона евра, што показује јак потенцијал за будући раст. Просечнаплата по раднику у ИТ сектору је и до неколико пута већа одпросечне плате у другим секторима, а могућност лаког запослења, бројни бенефити и флексибилно радно време, само су неки од разлога који чине да у ИТ сектору готово нема незапослених.

Иако су одлична плата и загарантован посао већ дуже време главне карактеристике поменуте области, ове бројке откриле су и нешто ново – сада је најбољи тренутак за улазак у ИТ свет.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести