Можете да користите свеж или суви квасац, али да ли знате разлику између ова два производа. Свеж квасац траје само две недеље и мора да се чува у фрижидеру, а суви је прах па самим тим има и дужи рок трајања, а може да се чува на собној темепратури.
А да ли је ово једина разлика када је реч о употреби обе врсте квасца?
Свеж квасац је најбоље да користите када морате више пута да премсите тесто јер онда неће изгубити облик и мекоћу, а такође је бољи када тесто треба да преноћи на хладном месту.
Када користите свеж квасац морате да водите рачуна, јер се он лако квари и ако температура воде пређе 45°Ц, постоји велика вероватноћа да ћете га "упропастити", односно да се неће "активирати" своја својства и учинити да тесто нарасте.
С друге стране, суви квасац је можда боље решење јер може много дуже да стоји, а да ипак осигура да тесто надође. Добар је за припрему теста која се чувају у фрижидеру преко ноћи, најбољи је код оних који не треба да се премесе више од једног пута.
еспресо.рс/ Дневник